Megkezdődött a nemrégiben áthelyezett ASIM műszer aktiválása

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

A 2022. január 10-én áthelyezett ASIM (Légkör-Űr Kölcsönhatás Ellenőrző) műszer újbóli aktiválását végzik a szakemberek, és eddig minden rendben zajlik, derült ki az ESA bejelentéséből. Az ASIM a Columbus modul menetirány szerinti jobb oldaláról (Starboard) a Föld felé néző (Nadir) oldalra került át robotkar segítségével. Ez idáig ún. „túlélő” módban várta az ismételt üzembe helyezését.

A műszer a Föld felső légkörében zajló elektromos eseményeket méri kamerákkal, fotométerekkel, valamint röntgen- és gammasugárzást mérő detektorokkal. A horizont felé mutató új kilátópontja támogatni fogja a kutatókat annak kidolgozásában, hogy a különböző magasságokban a légkör mennyire befolyásolja az elektromos kisülések kialakulását. Az ESA a tűzijáték megfigyeléséhez hasonlította ezt a módszert, miszerint „oldalról jobban élvezhetjük a jelenséget, mintha közvetlenül a látvány alatt lennénk!”.

Érdekesség, hogy az ASIM nemrégiben egy egyedülálló gamma-kitörést is észlelt a világűrből, amiről kiderült, hogy egy 10 millió fényévre lévő, távoli galaxisban található magnetár robbanásszerű kitöréséből származik.

Az ASIM áthelyezésének grafikája. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye