Megkezdődött a Starlink-hálózat nyolcadik rétegének kiépítése

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A SpaceX a mai napon megkezdte a Starlink-konstelláció nyolcadik rétegének kiépítését: a 8-1 küldetés keretén belül újabb műholdcsomag került felbocsátásra, szám szerint 21 darab, melyből hat ún. „Direct to Cell” képességgel rendelkezik, azaz közvetlenül a mobiltelefonos internet elérést segíti elő. Ez a második alkalom a 7-9 jelű misszió után, amikor hat ilyen egységet állítottak pályára.

Az SLC-4E startállásról a B1081 jelű Falcon-9-est indították útjára, ami magyar idő szerint 04:25-kor gyújtotta be hajtóműveit. Az első és második fokozat szeparációjára nagyjából 2 és fél perc múlva került sor, majd előbbi megkezdte a visszatéréséhez szükséges manővereket, amelyet kicsivel később az Of Course I Still Love You drónhajóra történő landolás zárt. A második fokozat hajtóműve ezt követően még kb. fél percig működött, majd leállt. Második beindítása (SES-2) a misszió 53. percében teljesült, ám ekkor csak ~3 másodpercig üzemelt. Innentől már csak a Starlink szatellitek kibocsátása volt hátra, melyet a SpaceX közleményében meg is erősített, kicsivel több mint 1 órával a startot követően.

Az említett Falcon-9 hatodik hibátlan útját tudhatja magáénak, a SpaceX pedig 155 Starlink küldetésen összesen már 6168 egységet állított Föld körüli pályára (ezek közül azóta jónéhány, főleg első generációs szatellit tért már vissza a légkörbe és semmisült meg).

A rakéta látványa Phoenix felett. Fotó: Kelley Dunay

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye