Megkezdődött a Starlink-konstelláció hetedik műholdrétegének kiépítése is

Kapcsolódó

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

A hatodik réteggel párhuzamosan történik majd az új réteg bővítése is mostantól.

A Hillary hurrikán miatt három napos halasztást szenvedő küldetés lebonyolításához végre ma minden körülmény ideálissá vált, bár az öt indítási időpont közül végül csak az utolsó alkalommal ítélte teljesen megfelelőnek a SpaceX az időjárást. Ezúttal a kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázison volt a sor, hogy otthont adjon a SpaceX következő Starlink indításának. Mint ahogy feljebb írtuk, és ahogy a küldetés jelölése mutatja, megkezdődött a hetedik réteg kiépítése is, ami a hatodik réteghez képest hajlásszögben és magasságban is eltér: előbbi a 43 helyett 53°-ot, utóbbi pedig 530 helyett 525 km-es keringési magasságot jelent. 

A Falcon-9 B1061-15 hordozó magyar idő szerint 11:37-kor kezdte meg útját az SLC-4E indítóállásról,  valamivel kevesebb terheléssel, ugyanis ezúttal csak 21 Starlink került a raktérbe. Ez a rakéta sem vallott szégyent, és mindkét fokozata tökéletes repülést végrehajtva biztosította be a SpaceX-nek az újabb 100%-os sikert. Az első fokozat tizenötödik útjával már a második helyet foglalja el holtversenyben a B1062-vel a legtöbb végrehajtott küldetés ranglistáján (tizenhat indítással szintén holtversenyben a B1058 és a B1060 birtokolják a flottavezér címet).

A mai misszió a SpaceX 100. Starlink indítását jelentette, és majdnem a Falcon-9 flotta is jubilált, hiszen öszességében a 249. küldetést teljesítették a hordozók. A SpaceX már 57 alkalommal indította idén a Falcon-család valamelyik tagját (beleértve a Falcon Heavy-t is), és jó úton jár az idénre kitűzött 100 indítást jelentő cél felé.

A Falcon-9 B1061 elindul 15. útjára
Dark mode powered by Night Eye