Megkezdődött a Szféra projekt első műholdjának összeszerelése és tesztelése

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A Resetnyev vállalatnál megkezdődött a Szkif-D szélessávú internet-hozzáférést biztosító demonstrációs műhold összeszerelése és tesztelése.

Ez lesz az első műhold, amelyet a Roszkoszmosz egyik kulcsprojektje, a Szféra-program részeként bocsátanak majd fel. A projekt a digitális lemaradás problémáját hivatott megoldani, és az űrinformációs technológiák fejlesztésére irányul. A Szkif-D műhold munkálatai 2020 második felében kezdődtek el a vállalatnál. Bizonyos nehézségek a tavasszal bekövetkezett nyugati szankciók bevezetése után adódtak, amikor a külföldi partnerek megtagadták a szükséges rakományfelszerelés, és műholdas platform szállítását Oroszország számára. Minden külföldi berendezést azonnal lecseréltek hazai orosz megfelelőkre. Most a műhold terve készen áll, és átkerült az összeszerelő műhelybe. A Szkif-D a Vosztocsnij Kozmodrómra való indulása előtti hátralévő idő alatt, a szakembereknek el kell végezniük a műhold összeszerelésének és tesztelésének teljes folyamatát. Szeptember végén a Szkif-D-t Vosztocsnijba szállítják, hogy felkészüljenek az indításra. A tervek szerint a műholdat a Gontsov-M trióval együtt október végén állítják Föld körüli pályára.

A Szkif-D tömege nem haladja meg a 200 kg-ot, az energiafogyasztása pedig körülbelül 250 watt. Közepes Föld körüli pályára bocsátják 8070 km magasságba, tervezett működésének időtartama 3 év. Tervek szerint nagy sebességű internetszolgáltatást nyújtanak majd vele Oroszország, beleértve az Északi-sarkvidék számára.

A Navitech kiállításon mutatták be először a nagyközönségnek a Szkif-D demonstrációs műhold modelljét. Forrás: Roszkoszmosz

A Fregatt felső fokozatot a Vosztocsnij Kozmodrómba szállították, hogy elindítsák a Szféra projekt első műholdját

A Fregat felső fokozata megérkezett a Vosztocsnij Kozmodrómba, amelyet három Gonets-M kommunikációs műhold és a széles sávú internet-hozzáférést biztosító Szkif-D demonstrációs műhold indítására terveztek, amely a Szféra szövetségi projekt első eszköze lesz.

A felső fokozatot repülőgéppel szállították Blagovescsenszk városába, és közúton szállították a kozmodróm területére. Az Amur régió fővárosából a kozmodróm műszaki komplexumáig a szállítás körülbelül 6 órát vett igénybe. Az indulási kampány előtt a TsENKI JSC és a JSC NPO szakemberei elektromos és pneumatikus tesztek teljes ciklusát végzik majd el. A Fregat felső fokozatot középkategóriás hordozórakéták részeként használják, ami biztosítja az összes feladat hatékony végrehajtását, egy vagy több űreszköz indítását, valamint Föld körüli pályára állítását. A teljes indítási folyamat autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül történik. A Fregat felső fokozatának segítségével már több mint 100 sikeres indítást hajtottak végre, és több mint 800 űreszközt állítottak a kitűzött pályára.

A Fregat felső fokozat érkezése a Vosztocsnij Kozmodrómba. Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye