Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával, megkezdődött a repülésre szánt példány összeszerelése is. A projektben résztvevő csapat nem régiben kezdte el a munkálatokat a Johnson Űrközpontban, melynek eredményeként végre alakot ölt majd a kb. 450 kilogrammos holdjáró.

A mérnökök ennek során rögzítették a jármű alvázlemezét és a szerkezet alsó részeit, amelyek a VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) egészét hordozzák majd. Mindez jelenleg a létesítmény egyik tisztaszobájában található emelőasztalon várja a további műveleteket.

Forrás: NASA

A következő hónapokban a technikusok folytatják az összeállítást, és olyan alrendszerekkel egészítik ki a rovert, mint az avionika, az energiaellátás, a távközlés, a különféle mechanizmusok, a navigációs rendszerek, ideértve a speciális tudományos műszereket és a fúrót, melyek a VIPER küldetés elsődleges céljainak elérését biztosítják. Az integráció befejezését követően az elkészült járművet egy sor működési, teljesítmény- és üzemeltetési tesztnek vetik alá, majd rezgési, akusztikai és környezeti tesztek következnek, amelyek biztosítják, hogy a VIPER készen álljon a misszióra.

Mindeközben az Ames Kutatóközpontban a szoftvermérnökök a holdjáró „agyának” fejlesztésén és tesztelésén munkálkodnak, a VIPER tudományos csapata pedig folytatja a különböző műveletek szimulálását, hogy felkészüljenek a 2024. november 10-i holdraszállásra. A NASA a tervek szerint 2024 közepén szállítja le a rovert a pittsburghi Astroboticnak, akik a CLPS részeként juttatják majd el a Holdra a VIPER-t Griffin leszállóegységük segítségével.

Dark mode powered by Night Eye