Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával, megkezdődött a repülésre szánt példány összeszerelése is. A projektben résztvevő csapat nem régiben kezdte el a munkálatokat a Johnson Űrközpontban, melynek eredményeként végre alakot ölt majd a kb. 450 kilogrammos holdjáró.

A mérnökök ennek során rögzítették a jármű alvázlemezét és a szerkezet alsó részeit, amelyek a VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) egészét hordozzák majd. Mindez jelenleg a létesítmény egyik tisztaszobájában található emelőasztalon várja a további műveleteket.

Forrás: NASA

A következő hónapokban a technikusok folytatják az összeállítást, és olyan alrendszerekkel egészítik ki a rovert, mint az avionika, az energiaellátás, a távközlés, a különféle mechanizmusok, a navigációs rendszerek, ideértve a speciális tudományos műszereket és a fúrót, melyek a VIPER küldetés elsődleges céljainak elérését biztosítják. Az integráció befejezését követően az elkészült járművet egy sor működési, teljesítmény- és üzemeltetési tesztnek vetik alá, majd rezgési, akusztikai és környezeti tesztek következnek, amelyek biztosítják, hogy a VIPER készen álljon a misszióra.

Mindeközben az Ames Kutatóközpontban a szoftvermérnökök a holdjáró „agyának” fejlesztésén és tesztelésén munkálkodnak, a VIPER tudományos csapata pedig folytatja a különböző műveletek szimulálását, hogy felkészüljenek a 2024. november 10-i holdraszállásra. A NASA a tervek szerint 2024 közepén szállítja le a rovert a pittsburghi Astroboticnak, akik a CLPS részeként juttatják majd el a Holdra a VIPER-t Griffin leszállóegységük segítségével.

Dark mode powered by Night Eye