Megkezdődött az Axiom Mission-2 küldetés

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Tegnap késő este indult el a második teljesen privát személyzet a Nemzetközi Űrállomásra.

Frissítés 05.22.: Az Ax-2 misszió Crew Dragon űrhajója magyar idő szerint 15:12-kor sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljának zenit, azaz „világűr felé” néző dokkolóportjához. A 10 napos fedélzeten való tartózkodásuk azonban még nem kezdődött el, hiszen még hátravan a Freedom zsilipajtajának nyitása, majd a 4 tagú személyzet átlebegése az ISS-re. Amint mindez megtörténik, tovább frissítjük cikkünket!

Eredeti cikk

Az Axiom Space és a SpaceX második közös küldetésének keretében újabb négy fős személyzet kezdte meg útját az ISS-re, hogy nyolc napos ott tartózkodásuk során számos tudományos kísérletet hajtsanak végre. A röviden Ax-2 elnevezésű küldetés viszont más szempontból is fontos: ahogy William Gerstenmaier, a SpaceX gyártásért és repülési megbízhatóságért felelős alelnöke még az indítást megelőző utolsó sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, a jövőbeli emberes privát missziók lebonyolításának gyakorlásához is egy újabb remek lehetőség a mostani alkalom. Hiszen nem csak a két magáncég, de a NASA, és a többi nemzetközi partner összehangolt együttműködésére is szükség van, hogy az űrállomás szigorú és kötött menetrendje mellett ezek a privát űrutazások is gond nélkül lebonyolításra kerüljenek. Mindezt jól bizonyítja az a tény, hogy az indításra mindössze két lehetséges nap állt rendelkezésre.

A tegnap esti alkalom volt az első indítási ablak a küldetés megkezdésére. Ahogy minden kereskedelmi emberes repülés előtt lenni szokott, az elmúlt napokban minden műveletet begyakoroltattak a két amerikai és két szaúdi űrhajósból álló személyzettel, kezdve a beöltözéstől az indítóálláshoz való átszállításon át az űrhajóba való beszállásig, és persze minden rendszer ellenőrzéséig. 

Ezen az indításon egy új Falcon-9 debütált: a B1080 jelű hordozó magyar idő szerint 23:37-kor emelkedett el a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállásáról a Crew Dragon Freedom űrhajóval, aminek ez a második útja (korábban a Crew-4 személyzetét juttatta az ISS-re és vissza a Földre). Maga az emelkedési fázis szerencsére mindenféle anomália nélkül lezajlott, a fokozatszétválást követően viszont az eddigi emberes indításokhoz képest új manőversor következett az első fokozat számára: a korábbiakkal ellentétben ugyanis nem drónhajóra történő visszatérést, hanem szárazföldi landolást hajtott végre a rakéta, amit az elegendő üzemanyag mennyiség tett lehetővé. A SpaceX folyamatosan egyre magasabbra helyezi a lécet a Falcon-9 teljesítménye szempontjából, de a hordozó megbízhatóságát és kiváló képességeit jól bizonyítja, hogy a legnagyobb kihívásokat jelentő helyzetekben is remekül helytáll. A B1080 minden manővert sikeresen elvégzett, és végül az LZ-1 leszállási zónán landolt.

Forrás: SpaceX
Forrás: SpaceX
Forrás: SpaceX

A második fokozat is hibátlanul látta el feladatát, majd a megfelelő pályamagasság és sebesség elérését követően T+12 percnél levált róla a C-212 jelű Crew Dragon. Ezzel újabb történelmi eseménnyel bővült a nemzetközi űrutazás, hiszen első alkalommal jutott az űrbe egyszerre két szaúdi űrhajós, és szintén első alkalommal lesz arra is példa, hogy az arab világ három asztronautája fog együtt tartózkodni a Nemzetközi Űrállomáson. A Crew-6 személyzetének tagjaként ugyanis Dr. Sultan Al-Nejadi egyesült arab emírségekbeli űrhajós is fogadja majd Ali Al-Karnit és Radzsana Barnavit, akik Peggy Whitson parancsnokkal és John Shoffne pilótával magyar idő szerint ma 15:30-kor már dokkolnak is az ISS-re.

Az Ax-2 személyzetének megérkezése után frissítjük cikkünket!
Az indítást mi is élőben közvetítettük, amit ezen a linken tudtok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye