Megkezdődtek az európai teher- és személyszállító űrhajó tesztjei

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Az ArianeGroup pár hete nekilátott a Smart Upper Stage for Innovative Exploration, azaz a SUSIE tesztelésének, melyhez egy 1/6-os méretarányú példányt alkalmaznak. A 2 méter magas, 100 kilogrammos, sugárhajtóművel ellátott „test and learn – tesztelj és tanulj” demonstrátorral végzett kísérletek októberben kezdődtek, aminek során megtörtént az első gyújtás is. Az ArianeGroup elmondása alapján mindez azt a célt szolgálja, hogy a koncepció validálásához szükséges kulcsfontosságú technológiákat minél gyorsabban elsajátítsák, és minél hatékonyabban hasznosítsák.

Marco Wolf, az ArianeGroup munkatársa november 16-án a SpaceNews-nak adott interjújában továbbá kifejtette azt is, hogy tervben vannak például az ejtőernyővel végzett próbatételek is, de az első ugrási tesztek is megkezdődnek legkésőbb 2025 második negyedévéig. Wolf beszámolt ezenfelül arról, hogy jelenleg kb. egy 20 fős csapat dolgozik a projekten, akik kitérnek olyan kérdések megválaszolására, és természetesen a kivitelezésre is, mint a hővédelmi rendszer, vagy akár az űrhajósok, kapszulán belüli pontos helyének meghatározása.

Egyelőre konkrét időpontok ugyan nem állnak rendelkezésre, de mint látható valami megmozdult, ami fontos tényező lehet az európai űrutazás terén. Ami nyilvános, az egy ütemterv, mely szerint a SUSIE teherszállító változata 2028-ra készülhet el, az első személyzettel végrehajtott küldetésekre pedig valamikor a 2030-as évek elején kerülhet sor.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye