Megkezdte három hétig tartó útját a Hold felé a Csándráján-3

Kapcsolódó

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A nap képe #1472 – Ship 29&Booster 11

A Ship 29 és a Booster 11 összeillesztése.

Ez India harmadik Hold-missziója, ami az első sikeres leszállást is jelentheti a felszínre.

Ma délelőtt 11:04-kor sikeresen útnak indult az ISRO Csándráján-3 küldetése a Satish Dhawan Űrközpontból! A 3900 kg-os, két fő részből álló leszállóegységet az LVM-3 hordozórakéta emelte a magasba, ami továbbra is 100%-os sikerességi rátával büszkélkedhet. Ez a küldetés lényegében a Csándráján-2 megismétlése, ami 2019 augusztusában indult, de a Hold felszínére való leszállást egy szoftveres hiba hiúsította meg. Akkor egy keringő egység sikeresen Hold körüli pályára állt, de az ISRO ezúttal nem küld hasonló űreszközt égi kísérőnkhöz, csak a két fő részből álló leszállóegységet.

Fotó: ISRO

Az indítás első fázisa 127 másodpercig tartott, ekkor levált a két oldalsó szilárd meghajtású segédrakéta, a központi fokozat pedig tovább folytatta útját. T+305 másodperckor, tehát valamivel több mint 5 perccel indítás után ez a fokozat is befejezte működését, és a további emelkedési és gyorsítási feladatot átadta a felső fokozatnak, melynek hajtóműve majdnem 10 percig üzemelt. 45 másodperccel később végül a Csándráján-3 sikeresen levált, ezzel az indítás tökéletesen lezajlott, a megfelelő pálya elérését az ISRO is hivatalosan megerősítette. Az űreszköz egy igen elnyújtott, 170×36500 km-es ellipszis pályára állt, ahonnan majd a következő három hétben üzemanyag takarékos módon fogja tovább növelni a Földtől való távolságát, és áll Holdirányú átviteli pályára, majd a Hold felszínétől 100 km-es távolságban fog stabil keringési pályára állni. 
A következő hetek keringési folyamatát az alábbi animáció remekül szemlélteti:

A Vikram leszállóegység augusztus 23-án fog leválni a meghajtásért és manőverezésért felelős modulról, és a Hold déli sarkánál kísérel meg leszállást. A 200x200x116,6 cm-es, 1726 kg-os egység egy 26 kg-os kis rovert is magával visz, és ha sikerül a leszállás, két hetes tudományos munkával folytatódhat a küldetés.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye