Megkezdte három hétig tartó útját a Hold felé a Csándráján-3

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Ez India harmadik Hold-missziója, ami az első sikeres leszállást is jelentheti a felszínre.

Ma délelőtt 11:04-kor sikeresen útnak indult az ISRO Csándráján-3 küldetése a Satish Dhawan Űrközpontból! A 3900 kg-os, két fő részből álló leszállóegységet az LVM-3 hordozórakéta emelte a magasba, ami továbbra is 100%-os sikerességi rátával büszkélkedhet. Ez a küldetés lényegében a Csándráján-2 megismétlése, ami 2019 augusztusában indult, de a Hold felszínére való leszállást egy szoftveres hiba hiúsította meg. Akkor egy keringő egység sikeresen Hold körüli pályára állt, de az ISRO ezúttal nem küld hasonló űreszközt égi kísérőnkhöz, csak a két fő részből álló leszállóegységet.

Fotó: ISRO

Az indítás első fázisa 127 másodpercig tartott, ekkor levált a két oldalsó szilárd meghajtású segédrakéta, a központi fokozat pedig tovább folytatta útját. T+305 másodperckor, tehát valamivel több mint 5 perccel indítás után ez a fokozat is befejezte működését, és a további emelkedési és gyorsítási feladatot átadta a felső fokozatnak, melynek hajtóműve majdnem 10 percig üzemelt. 45 másodperccel később végül a Csándráján-3 sikeresen levált, ezzel az indítás tökéletesen lezajlott, a megfelelő pálya elérését az ISRO is hivatalosan megerősítette. Az űreszköz egy igen elnyújtott, 170×36500 km-es ellipszis pályára állt, ahonnan majd a következő három hétben üzemanyag takarékos módon fogja tovább növelni a Földtől való távolságát, és áll Holdirányú átviteli pályára, majd a Hold felszínétől 100 km-es távolságban fog stabil keringési pályára állni. 
A következő hetek keringési folyamatát az alábbi animáció remekül szemlélteti:

A Vikram leszállóegység augusztus 23-án fog leválni a meghajtásért és manőverezésért felelős modulról, és a Hold déli sarkánál kísérel meg leszállást. A 200x200x116,6 cm-es, 1726 kg-os egység egy 26 kg-os kis rovert is magával visz, és ha sikerül a leszállás, két hetes tudományos munkával folytatódhat a küldetés.

Dark mode powered by Night Eye