Megkezdte küldetését a Sencsou-17

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

A háromtagú személyzet gond nélkül indult el a Tienkung űrállomásra.

Frissítés 13:25: „Menetrend szerint”, 6,5 órával az indulás után sikeresen dokkolt a Sencsou űrhajó a Tienkung hátsó kikötési pontjára.

A tervezett időpontban, magyar idő szerint 5:14-kor beindultak a Hosszú Menetelés-2F/G (CZ-2F/G) hordozórakéta hajtóművei, és ezzel kezdetét vette Kína hatodik hosszútávú személyzetes küldetése, a Sencsou-17.

Az indításra a már megszokott módon a Csiücsüan Űrközpontban került sor, az emberes űrprogram gerincét képező 62 méteres és 464 tonnás rakéta problémamentesen hajtotta végre az emelkedés különböző fázisait. Az első szakasz 155 másodpercig tartott, ekkor levált a négy darab oldalsó, folyékony hajtóanyagú segédrakéta, majd nem sokkal később a központi első fokozat is befejezte működését. A második fokozat 460 másodpercig gyorsította tovább a Sencsou űrhajót, mely végül 13 perccel a start után vált le a kijelölt magasságban, bebiztosítva az indítás teljes sikerét. A CZ-2F/G így ismét egy hibátlan felbocsátást hajtott végre, és továbbra is 100%-os sikerességi rátával büszkélkedhet.
A Sencsou-17 leválását követően a napelemszárnyak is megfelelően kinyíltak, így a személyzet folytathatta útját az űrállomásra. Várhatóan 6,5 órás út vár rájuk a Tienkungra való dokkolásig, majd automata üzemmódban fog csatlakozni az „Égi palotához” az űrhajó. 

Forrás: CNSA

A következő néhány nap a szolgálat átadásáról fog szólni az immár hat tagúra bővülő személyzet számára, a Sencsou-16 tagjai pedig ezután térhetnek vissza a Földre fél éves küldetésük lezárásaként. 

Dark mode powered by Night Eye