Megkezdte küldetését a Sencsou-17

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A háromtagú személyzet gond nélkül indult el a Tienkung űrállomásra.

Frissítés 13:25: „Menetrend szerint”, 6,5 órával az indulás után sikeresen dokkolt a Sencsou űrhajó a Tienkung hátsó kikötési pontjára.

A tervezett időpontban, magyar idő szerint 5:14-kor beindultak a Hosszú Menetelés-2F/G (CZ-2F/G) hordozórakéta hajtóművei, és ezzel kezdetét vette Kína hatodik hosszútávú személyzetes küldetése, a Sencsou-17.

Az indításra a már megszokott módon a Csiücsüan Űrközpontban került sor, az emberes űrprogram gerincét képező 62 méteres és 464 tonnás rakéta problémamentesen hajtotta végre az emelkedés különböző fázisait. Az első szakasz 155 másodpercig tartott, ekkor levált a négy darab oldalsó, folyékony hajtóanyagú segédrakéta, majd nem sokkal később a központi első fokozat is befejezte működését. A második fokozat 460 másodpercig gyorsította tovább a Sencsou űrhajót, mely végül 13 perccel a start után vált le a kijelölt magasságban, bebiztosítva az indítás teljes sikerét. A CZ-2F/G így ismét egy hibátlan felbocsátást hajtott végre, és továbbra is 100%-os sikerességi rátával büszkélkedhet.
A Sencsou-17 leválását követően a napelemszárnyak is megfelelően kinyíltak, így a személyzet folytathatta útját az űrállomásra. Várhatóan 6,5 órás út vár rájuk a Tienkungra való dokkolásig, majd automata üzemmódban fog csatlakozni az „Égi palotához” az űrhajó. 

Forrás: CNSA

A következő néhány nap a szolgálat átadásáról fog szólni az immár hat tagúra bővülő személyzet számára, a Sencsou-16 tagjai pedig ezután térhetnek vissza a Földre fél éves küldetésük lezárásaként. 

Dark mode powered by Night Eye