Megkezdte útját a SpaceX Crew-6 személyzete

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

A hétfő hajnali műszaki probléma után a floridai időjárás sem volt túl kegyes a küldetéshez, ami végül ma indulhatott el.

Ma reggel 6:34 sikeresen elstartolt a SpaceX legújabb Falcon-9 hordozórakétája a Kennedy Űrközpont LC-39A állásáról a Crew Dragon Endeavour űrhajóval, ami négyfős személyzetet szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Ez volt a második indítási kísérlet, ugyanis eredetileg hétfőn kezdődött volna meg a NASA CCP (Commercial Crew Program) hatodik operatív küldetése, ám alig 2,5 perccel a rakéta elemelkedése előtt le kellett fújni a startot egy szokatlan műszaki hiba miatt. A SpaceX mérnökei hibát észleltek az egyik földi kiszolgálórendszerben, ami a Merlin-1D hajtóművek beindításához szükséges „TEA-TAB”, magyarul Trietil-aluminium-Trietilborán speciális gyújtófolyadék elégtelen áramlását jelentette. Röviden az alkalmazási elv: minden hajtóműindításkor kis mennyiségű folyadékot pumpálnak a Merlinek égésterébe, ahol spontán reakcióba lépve az üzemanyag+oxidálószer kettősével meggyullad, ezzel segítve a hajtómű beindulását.

A mai újabb visszaszámlálás során szerencsére már semmilyen probléma nem lépett fel, az űrhajósokat és a rakétát is az előírt protokoll szerint készítették fel, majd a szükséges másodpercben felpörögtek a Merlinek, és a Falcon-9 elemelkedett az indítóállásról. Innentől a rakéta a már szokásos hibátlan tejlesítményt nyújtotta, és az Endeavour 12 perccel a start után már le is vált a második fokozatról, hogy megkezdje önálló útját az ISS felé. Ezt megelőzően az első fokozat is sikeresen hajtotta végre első visszatérési fázisát, és a floridai partoktól észak-keleti irányban 400 km-re várakozó Just Read The Instructions drónhajóra leszállva fejezte be küldetését.

A Crew-6 személyzete 24,5 órás utazás után fog megérkezni az űrállomásra magyar idő szerint péntek reggel negyed 8 körül, de előtte az űrhajójuknak még több pályakorrekciós manővert kell végrehajtania. Ha minden a terv szerint megy, a Crew Dragon automata üzemmódban fog dokkolni a Harmony modul zenit (világűr felé néző) dokkolóportjára. 
A küldetést mi is élőben közvetítettük, amit ezen a linken tudtok visszanézni, a küldetésprofilban pedig további információt és adatot találtok!

Fotó: Trevor Mahlmann (@TrevorMahlmann)

Fotó: Emre Kelly (@EmreKelly)

Dark mode powered by Night Eye