Megkezdte útját a SpaceX Crew-6 személyzete

Kapcsolódó

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

A hétfő hajnali műszaki probléma után a floridai időjárás sem volt túl kegyes a küldetéshez, ami végül ma indulhatott el.

Ma reggel 6:34 sikeresen elstartolt a SpaceX legújabb Falcon-9 hordozórakétája a Kennedy Űrközpont LC-39A állásáról a Crew Dragon Endeavour űrhajóval, ami négyfős személyzetet szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Ez volt a második indítási kísérlet, ugyanis eredetileg hétfőn kezdődött volna meg a NASA CCP (Commercial Crew Program) hatodik operatív küldetése, ám alig 2,5 perccel a rakéta elemelkedése előtt le kellett fújni a startot egy szokatlan műszaki hiba miatt. A SpaceX mérnökei hibát észleltek az egyik földi kiszolgálórendszerben, ami a Merlin-1D hajtóművek beindításához szükséges „TEA-TAB”, magyarul Trietil-aluminium-Trietilborán speciális gyújtófolyadék elégtelen áramlását jelentette. Röviden az alkalmazási elv: minden hajtóműindításkor kis mennyiségű folyadékot pumpálnak a Merlinek égésterébe, ahol spontán reakcióba lépve az üzemanyag+oxidálószer kettősével meggyullad, ezzel segítve a hajtómű beindulását.

A mai újabb visszaszámlálás során szerencsére már semmilyen probléma nem lépett fel, az űrhajósokat és a rakétát is az előírt protokoll szerint készítették fel, majd a szükséges másodpercben felpörögtek a Merlinek, és a Falcon-9 elemelkedett az indítóállásról. Innentől a rakéta a már szokásos hibátlan tejlesítményt nyújtotta, és az Endeavour 12 perccel a start után már le is vált a második fokozatról, hogy megkezdje önálló útját az ISS felé. Ezt megelőzően az első fokozat is sikeresen hajtotta végre első visszatérési fázisát, és a floridai partoktól észak-keleti irányban 400 km-re várakozó Just Read The Instructions drónhajóra leszállva fejezte be küldetését.

A Crew-6 személyzete 24,5 órás utazás után fog megérkezni az űrállomásra magyar idő szerint péntek reggel negyed 8 körül, de előtte az űrhajójuknak még több pályakorrekciós manővert kell végrehajtania. Ha minden a terv szerint megy, a Crew Dragon automata üzemmódban fog dokkolni a Harmony modul zenit (világűr felé néző) dokkolóportjára. 
A küldetést mi is élőben közvetítettük, amit ezen a linken tudtok visszanézni, a küldetésprofilban pedig további információt és adatot találtok!

Fotó: Trevor Mahlmann (@TrevorMahlmann)

Fotó: Emre Kelly (@EmreKelly)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye