Array

Megnyílt a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. Kongresszusa Budapesten

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

Ma újabb jeles eseményen vehettünk részt Bonczók Zoli alapító kollégával: csapatunk újabb hivatalos sajtómeghívót kapott a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE-Association of Space Explorers) 33. Kongresszusára, melynek ünnepélyes megnyitójával ma elkezdődött a Budapesten és más vidéki nagyvárosokban zajló egy hetes program. A mai eseményen Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok és első magyar űrhajós köszöntötte elsőként a Szövetség meghívott tagjait. Rövid beszédében kifejtette, hogy eredetileg tavaly került volna megrendezésre az esemény, ám a tavaly őszi vírushelyzet ezt végül megakadályozta. Azonban pozitívumnak nevezte, hogy a még mindig komoly küzdelmek közepette ezúttal már sikerült megszervezni -még ha csekélyebb részvétellel is- az idei kongresszust.

Farkas Bertalan a mai megnyítón. Fotó: Tamási Dávid/spacejunkie.hu

Őt Oleg Kotov, az ASE elnöke és Oroszország 100. űrhajósa, majd Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára követte, akik örömüket fejezték ki, hogy a jelenlegi vírushelyzetben végül bár egy éves csúszással, de sikerült megrendezni az eseményt. Magyarország egyébként korábban egy alkalommal, 1986-ban volt a 2. Kongresszus házigazdája.

A hét során több budapesti és vidéki rendezvényen vesznek részt a tagok. A szakmai találkozókon kívül szerdán lehetőségük nyílik magyar középiskolásoknak és egyetemistáknak is találkozni a volt űrhajósokkal Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Debrecenben és Győrben.

A beszédek után Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Oleg Kotov tartott rövid sajtótájékoztatót. Mi arról kérdeztük a miniszter biztos asszonyt, hogy pályázik-e Budapest ismét a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus megrendezésére, miután a 2024-es pályázati kiírásban Milánót választották rendező városnak. Válaszában Ferencz Orsolya elmondta, hogy az olasz után a magyar pályázat volt a második legjobbnak értékelt, és biztattak is minket, hogy ismételjük meg a nevezést, mert fontos, hogy az utóbbi évek jelentős előrelépéseit a hazai űrszektorban a világ is megismerje.

Oleg Kotov és Dr. Ferencz Orsolya. Fotó: Tamási Dávid/spacejunkie.hu

Néhány szót válthattunk Farkas Bertalannal is! Fotó: Tamási Dávid/spacejunkie.hu

Dark mode powered by Night Eye