Megszakították a Szojuz MSz-25 startját!

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Nem szokványos esemény történt ma Bajkonurban: a Szojuz hordozórakéta startját az utolsó pillanatban lefújták.

Frissítés!

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz főigazgatója nyilatkozott az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek, amiben elmondta, hogy a hibát egy „kémiai áramforrás feszültségesése” okozta, ami annyit jelent, hogy az egyik üzemanyag töltőkar nem mozdult el a rakétától. Boriszov tisztázta, hogy a személyzettel minden rendben van, Marina Vasziljevszkaja pulzusa még csak nem is emelkedett meg. Azóta az űrhajósok már vissza is tértek a karanténba, és egy szokásos orvosi vizsgálaton vesznek részt. Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz emberes űrprogramokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az indítást irányító automata rendszerek jól működtek. A Szojuz MSz-25 startját március 23-ra, magyar idő szerint 13:36-ra halasztották.

Eredeti cikk

Már minden készen állt, körülbelül 20 másodpercre voltunk attól, hogy a Szojuz felemelkedjen az indítóállásról, amikor is az automatika (AVD) leállította a folyamatot. Egyelőre a Roszkoszmosz nem adott ki nyilatkozatot, csupán technikai okokról lehet olvasni az interneten. A NASA szerint a következő alkalom a Szojuz MSz-25 felbocsátására március 23-án lehet, így csak március 25-én tudnának dokkolni a Nemeztközi Űrállomással, de az időpontokat főként a probléma súlyossága és annak megoldásához szükséges időtől függ. Mindenesetre az orosz űrhajózás történetében nem fordult még elő olyan eset, hogy néhány másodperccel az indítás előtt töröltek volna egy emberes űrhajó startját. Ha több információ áll a rendelkezésünkre frissítjük cikkünket!

A kép jobb sarkában látható aza busz, amellyel az űrhajósokat viszik vissza a Kozmonauta Hotelbe. Forrás: Roszkoszmosz / NASA

Addig is nézd vissza a mai élő adásunkat a halasztott startról:

Dark mode powered by Night Eye