Megszületett az első CAPSTONE felvétel a Holdról

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

A CAPSTONE elkészítette első felvételeit égi kísérőnkről, amelyeken a Hold északi pólusának közelében található felszínt figyelhetjük meg. Az űrszonda emellett először tesztelt sikeresen egy, a földi GPS-hez hasonló navigációs technológiát, ezzel pedig olyan képesség fejlesztését lendítette előre, amely segíthet a jövőbeli űrmisszióknak a Holdon való hatékonyabb navigációban.

A küldetés CAPS-technológiájának tesztelésében két űreszköz vett részt: a CAPSTONE és a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). A május 9-i kísérlet során előbbi jelet küldött az LRO-nak, melynek feladata a két űreszköz közötti távolság és a relatív sebesség mérése volt. Az LRO ezután szintén küldött egy jelet a CAPSTONE-nak, ahol azt feldolgozható adattá alakították át. A teszt bebizonyította, hogy lehetséges olyan méréseket gyűjteni, amiket a CAPS szoftver a két űreszköz helyzetének meghatározására tud felhasználni. Ez a képesség autonóm fedélzeti navigációs információkat biztosíthat a jövőbeli holdi küldetésekhez.

A sikeres teszt mellett a CAPSTONE egy másik küldetési célt is teljesített: legalább hat hónapos keringés az ún. near rectilinear halo orbit (NRHO) Hold körüli, elnyújtott ellipszispályán. Ezzel az űreszköz elsődleges missziója véget ért, azonban várhatóan további egy évig még marad ezen a pályán, hogy folytassa a fedélzetén található technológiák tesztelését.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye