Megszületett az első CAPSTONE felvétel a Holdról

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

A CAPSTONE elkészítette első felvételeit égi kísérőnkről, amelyeken a Hold északi pólusának közelében található felszínt figyelhetjük meg. Az űrszonda emellett először tesztelt sikeresen egy, a földi GPS-hez hasonló navigációs technológiát, ezzel pedig olyan képesség fejlesztését lendítette előre, amely segíthet a jövőbeli űrmisszióknak a Holdon való hatékonyabb navigációban.

A küldetés CAPS-technológiájának tesztelésében két űreszköz vett részt: a CAPSTONE és a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). A május 9-i kísérlet során előbbi jelet küldött az LRO-nak, melynek feladata a két űreszköz közötti távolság és a relatív sebesség mérése volt. Az LRO ezután szintén küldött egy jelet a CAPSTONE-nak, ahol azt feldolgozható adattá alakították át. A teszt bebizonyította, hogy lehetséges olyan méréseket gyűjteni, amiket a CAPS szoftver a két űreszköz helyzetének meghatározására tud felhasználni. Ez a képesség autonóm fedélzeti navigációs információkat biztosíthat a jövőbeli holdi küldetésekhez.

A sikeres teszt mellett a CAPSTONE egy másik küldetési célt is teljesített: legalább hat hónapos keringés az ún. near rectilinear halo orbit (NRHO) Hold körüli, elnyújtott ellipszispályán. Ezzel az űreszköz elsődleges missziója véget ért, azonban várhatóan további egy évig még marad ezen a pályán, hogy folytassa a fedélzetén található technológiák tesztelését.

Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye