Megszületett az első CAPSTONE felvétel a Holdról

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

A CAPSTONE elkészítette első felvételeit égi kísérőnkről, amelyeken a Hold északi pólusának közelében található felszínt figyelhetjük meg. Az űrszonda emellett először tesztelt sikeresen egy, a földi GPS-hez hasonló navigációs technológiát, ezzel pedig olyan képesség fejlesztését lendítette előre, amely segíthet a jövőbeli űrmisszióknak a Holdon való hatékonyabb navigációban.

A küldetés CAPS-technológiájának tesztelésében két űreszköz vett részt: a CAPSTONE és a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). A május 9-i kísérlet során előbbi jelet küldött az LRO-nak, melynek feladata a két űreszköz közötti távolság és a relatív sebesség mérése volt. Az LRO ezután szintén küldött egy jelet a CAPSTONE-nak, ahol azt feldolgozható adattá alakították át. A teszt bebizonyította, hogy lehetséges olyan méréseket gyűjteni, amiket a CAPS szoftver a két űreszköz helyzetének meghatározására tud felhasználni. Ez a képesség autonóm fedélzeti navigációs információkat biztosíthat a jövőbeli holdi küldetésekhez.

A sikeres teszt mellett a CAPSTONE egy másik küldetési célt is teljesített: legalább hat hónapos keringés az ún. near rectilinear halo orbit (NRHO) Hold körüli, elnyújtott ellipszispályán. Ezzel az űreszköz elsődleges missziója véget ért, azonban várhatóan további egy évig még marad ezen a pályán, hogy folytassa a fedélzetén található technológiák tesztelését.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye