Megszülettek a Lucy űrszonda első felvételei a Dinkinesh aszteroidáról

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

A Lucy űrszonda, mely 2021-ben indult az L4 és L5 Lagrange-pontokon található „görögök” és „trójaiak” nevű aszteroida-halmazok irányába, elkészítette első felvételeit a Dinkinesh űrszikláról. Utóbbi a legelső objektum azon 10 aszteroida közül, amelyeket 12 éves felfedezőútja során meglátogat majd.

A képeket 2023. szeptember 2-án és 5-én rögzítette a Lucy, mégpedig a L’LORRI (Lucy LOng Range Reconnaissance Imager) nevű műszerével. A jobb oldalin segítségként be is karikázták a Dinkinesh-t, hogy az még inkább kivehető, és megfigyelhető legyen.

Forrás: NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL

A Lucy a felvételek készítésekor nagyjából 23 millió km-re volt az aszteroidától, amely mindössze kb. 1 km széles. A következő két hónapban ez a távolság csökkenni fog, mindaddig míg 2023. november 1-jén 425 kilométerre meg nem közelíti azt. A szondát irányító csapat ezt az alkalmat természetesen ki is használja majd, melynek során tesztelés alá vonják az űreszközt, különösen odafigyelve a követésért felelős rendszerre, amelynek feladata, hogy az űrsziklát a műszerek látómezejében tartsa.

A felvételekre visszatérve, a legfényesebb csillag rajtuk a 7,6 magnitúdós HD 34258, ami a Szekeres (Auriga) csillagképben található, és amely túl halvány ahhoz, hogy a Földről szabad szemmel látható legyen. Ilyen távolságban a Dinkinesh csak 19 magnitúdót ér el, vagyis körülbelül 150 000-szer halványabb, mint az említett csillag.

Dark mode powered by Night Eye