Megtörtént az első 3D fémnyomtatás a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Pár hónapja érkezett meg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére az Európai Űrügynökség berendezése, most pedig végre újabb fejleményről számolhatunk be. Az ESA a napokban tette közzé azt a hírt, miszerint megtörtént az első fém 3D nyomtatás az állomáson. Ennek során egy S-alakot hoztak létre múlt csütörtökön (május 30.), aminek az európai Columbus modul, pontosabban az ún. European Draw Rack-2 (EDR2) biztosított helyet és erőforrást. „Ez az S-görbe egy próbavonal, amely sikeresen lezárja a fém 3D nyomtatónk üzembe helyezését” – magyarázta Rob Postema, az ESA szakembere.

A 180 kilogrammos nyomtatót az Airbus Defence and Space fejlesztette, és Andreas Mogensen, az ESA űrhajósa üzemelte be. A nyomtatási folyamatról érdemes tudni, hogy az teljes egészében földi irányítás, és felügyelet alatt áll, így az ISS lakóinak mindössze annyi a feladatuk, hogy a nyomtatás megkezdése előtt kinyitnak egy nitrogén- és szellőztetőszelepet. Az állomás és a személyzet védelmének érdekében a berendezés elzártan működik, megakadályozva a felesleges hő vagy füst kiszökését. Ha felkeltette az érdeklődéseteket a nyomtató, korábbi cikkünkben találtok még pár infót róla.

Forrás: ESA/Airbus
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye