Megtörtént az Ingenuity harmadik repülése

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Frissítés:

Megérkezett az első videó a repülésről.

A helikopter magyar idő szerint reggel 7 óra 31 perckor emelkedett ismét a magasba, az eddigiekhez képest nagyobb távolságot tett meg, nagyobb sebességgel.

A minden eddiginél távolabbra merészkedő Ingenuity a Perseverance szemszögéből. Forrás: NASA/JPL

Az Ingenuity a második repüléshez hasonlóan ezúttal is 5 m-es magasságig emelkedett, azonban most, a hozzávetőlegesen 80 másodpercig tartó repülés során összesen 100 métert tett meg (50 métert északi irányba, majd vissza a kiinduló pontra), miközben 2 m/s-os sebességre gyorsult.

Ezzel a repüléssel már jelentősen feszegették a helikopter határait: minden eddiginél több felvételt készített, egyrészt a színes kamerájával (amellyel először a második repülés során készítettek felvételeket), ez által több információt gyűjtve a repülésről, amelyet a mérnökök a jövőbeni légi küldetések során felhasználhatnak, másrészt a fekete-fehér navigációs kamerájával a felszínt pásztázta.

Az Ingenuity harmadik repülése során készült fekete-fehér felvétel. Forrás: NASA/JPL

A helikopter repülésének végrehajtásáért felelős számítógép ugyanazt az erőforrást használja, mint a képek feldolgozását végző kamerák. Így, ha a helikopter nagyobb távolságra repül, amelynek során több kép készül, és emellett túl gyorsan is repül, fennáll az a veszély, hogy a repülési algoritmus nem tudja követni a felszíni jellemzőket, amely minden bizonnyal a repülés végét jelentette volna a kis eszköz számára.

Ezeket a helyzeteket a Földön már nem tesztelték, hiszen a JPL vákuumkamrájában (ahol a marsi körülményeket szimulálták) a helikopter legfeljebb fél métert tudott megtenni minden irányban, ami kihívást jelentett abból a szempontból, hogy nem lehetett tudni, hogy a kamera követi-e a Mars felszínét a tervek szerint, miközben nagyobb sebességgel halad a Vörös Bolygón.

A küldetés szerencsére ezúttal is sikeresen zárult, és néhány nap múlva már a negyedik repülésre is sor kerülhet.

Dark mode powered by Night Eye