Megújul a kourou-i űrközpont

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Francia-Guyanan befejeződtek a bontási munkálatok az űrmúzeum felújításához. Az építkezést 2022 augusztusában kezdték az Európai Unió, a Francia Űrügynökség (CNES) és a Francia Guyanai Űrközpont (CSG) közös finanszírozásában.

Az 1996-ban átadott látogatóközpont állandó kiállítását és néhány elöregedett épületet elbontottak, mostantól a látogatótér modernizálása zajlik. A cél, hogy olyan, a 21. század kihívásainak is megfelelő oktatási és kulturális tér jöhessen létre, amely interaktív formában mutatja be az ESA és a CNES együttműködésében létrejött űrkutatási eredményeket. A 26 évvel ezelőtt megnyitott űrmúzeum, napjainkra Guyana egyik leglátogatottabb kulturális helyszíne lett, amely nélkülözhetetlen a régió oktatási és turisztikai stratégiája szempontjából, és amely évente kb. 20 000 látogatót fogad. Ami a finanszírozási hátteret illeti, a Francia Űrügynökség és az ESA, még 2020 decemberében írta alá azt a közel 760 millió euróról szóló megállapodást, amelyet a Dél-Amerikában található Guyana űrközpont korszerűsítésére szántak. Franciaország 253 millió eurós részesedéssel, míg az ESA tagországok 506 millió euróval járulnak hozzá a projekthez.

Az új fogadóépület látványterve

Az összeg mintegy 80 százalékát, az elavult műszaki berendezések cseréje, a biztonság fokozása és az energiahatékonyság növelése emészti fel. Utóbbit két biomassza-erőmű és két napelem-park telepítésével fogják elérni. A legfőbb cél a küldetések földi időtartamának lerövidítése, amely a műholdak érkezése és a tényleges start között eltelik, de a CSG vezetése legalább ilyen fontosnak tartja, a látogatóközpont korszerűsítését, hogy az emberek napjaink digitális technológiája segítségével jobban megértsék mi célt szolgál a létesítmény.

A 26 évvel ezelőtt megnyílt kétszintes épület
Az új, háromszintes épület belső tereit is átépítik

A felújítás során a jelenlegi épület nyolcszög alakú alapterülete megmarad, de a tér belsejét teljesen átalakítják, hogy új, háromszintes kiállítási területet hozzanak létre. Az állandó kiállítási hely mellett újabb 200 m²-t építenek az ideiglenes kiállítások, és a felújított planetárium számára. A tervek szerint hétköznapokon a diákok, hétvégén és ünnepnapokon a nagyközönség élvezheti a megújuló terekben szervezett ismeretterjesztő és oktatási programokat. Az épület teljes területe összesen 2267 m²-rel, míg a nyilvános terek 294 m²-el bővülnek.

Az új kiállítás műszaki hátterét 2023 május elején kezdték megteremteni
A központi csarnokot szinte szó szerint a nyolcszögletű alapokig bontották vissza

Az új kiállítás végigvezeti majd a látogatókat, az Űrközpont megalapításának történetén, bemutatva azokat a nehéz órakat is, amikor családokat telepítettek ki az építkezés miatt. Az első hordozóraketák (Véronique, Diamant, Europa) LEGO makettjei, egy Szojuz makettje, valamint egy 3D-s animációs videó fogja bemutatni az űrkikötő fejlődését a kezdetektől. A Rocket Garden-ben megismerkedhetünk az Ariane-1, 3, 4, 5, 6, a Vega és a Vega-C rakétákkal, illetve videók idézik majd fel az ikonikus indításokat.

Az új központi csarnok látványterve

A CSG, az európai űrkalandok mitikus helyszíne, ahol elkötelezett férfiak és nők sokasága dolgozik: videóportrék és az alkalmazottak fényképei fogják megismertetni a látogatókkal a központ mindennapi életét. Időjáráselőrejelzés, helymeghatározás, telemetria és repülőtér… Az érdeklődők játékos módon megismerhetik a CSG műveleti személyzete által a biztonságos rakétaindítások érdekében megfigyelt paramétereket. Az interaktív felületek segítségével megrajzolhatják álmaik rakétáját, virtuálisan el is indíthatják, és figyelemmel kísérhetik a rakéta repülésének szakaszait.

Az új kiállítóterekben korszerű digitális megoldások segítik a tájékoztatást
Interaktív módon lehet megismerni az ESA rakéták történetét is

A Jupiter teremben, kényelmes ülőhelyekről az óriási kivetítőn bármikor megtekinthető egy rakétastart. Az 1996-ban, a 82. Ariane indítás alkalmából átadott Jupiter II -terem, a kourou-i központ lelke, hiszen itt található a vezérlő, ahonnan a rakétaindításokat koordinálják a szakemberek. A sajtó képviselői, a vendégek és a látogatók hatalmas üvegtáblákon keresztül, 230 kényelmes ülőhelyről kísérhetik figyelemmel mindazt, ami az operatív szektorban a start során történik. Ha az üzleti partnerek és a sajtó foglalásai után marad hely, akkor a tényleges indításokra akár turistaként is lehet regisztrálni.

A Jupiter II -ből 230 vendég figyelheti a rakétaindításokat
Hatalmas betekintőablakon keresztül lehet követni a vezérlőteremben zajló eseményeket
A vezérlőterem szektor-kiosztása

A kiállítás egy másik érdekes egysége azt fogja bemutatni, hogy mi a céljuk az űrbe juttatott műholdaknak, hogyan szolgálják a kommunikációt, a helymeghatározást, valamint a Föld megfigyelését… A látogatók még saját műhold-missziójukat is elvégezhetik. Miután kiválasztották a küldetés célját (pl. teknősök megfigyelése, elhelyezkedés meghatározása az amazonasi esőerdőben, vagy telefonálás egy elszigetelt faluban), meg kell választani a megfelelő műholdat, keringési pályát és a rakétát.
Vetítőrendszer segítségével arany színű fénybe burkolva, a gyerekek saját maguk is műholddá változhatnak: meghatározhatják a tömegüket, hallgathatják az űr zajait, és olyan perspektívából láthatják a Földet, mintha keringési pályán lennének.

Egy év múlva már korszerű, érintőképernyős falak segítségével lehet információkhoz jutni

Hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget egy olyan ipari létesítményben, mint egy űrközpont? A modern technológia segítségével hangulatossá varázsolt termekben megelevenedik az amazonasi esőerdő és a csillagos égbolt. A látogatók tájékoztatást kapnak majd minden olyan intézkedésről, amelyet a környezetvédelem érdekében hoztak.
A kiállítás a CSG múltja és a jelen kihívásai mellett, videófilmekkel fogja bemutatni az űrkikötő jövőbeli fejlesztési elképzeléseit és létesítményeit, valamint az európai űrkutatás közeljövőben tervezett misszióit is. A látogatóközpont megnyitása 2024 áprilisában várható.

(A képek forrása: ESA, CNES, GSC)

Dark mode powered by Night Eye