Megvan a ClearSpace SA első partnere az űrszemét-begyűjtő küldetéséhez

Kapcsolódó

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Ezúttal minden rendben ment a GSLV Mk II-es verziójának indításakor

Ugyan 2021 augusztusában nem ment minden simán a hordozó...

Ma hozta nyilvánosságra a ClearSpace SA nevű kereskedelmi cég, hogy az OMEGA óragyártó vállalat csatlakozik elsőként ahhoz a ClearSpace-1 küldetéshez, amit az ESA (Európai Űrügynökség) megbízásából fognak végrehajtani. Az űrhivatal 2019-ben bízta meg a ClearSpace-t, hogy egy korábbi küldetés Vega rakétájának egy 112 kg-os darabját gyűjtse be, melyre 2025-ben kerül majd sor. Ez lesz az első orbitális pályán végrehajtott űrszemét-begyűjtő akció, amihez most az OMEGA is társul. Az óragyártó cégnek nagy múltú, több mint 60 évre visszanyúló kapcsolati hálózata van a nemzetközi űrkutatásban, hiszen már a holdraszálló űrhajósok is ilyen márkájú karórát viseltek az Apollo-küldetések alkalmával.

2025-ben lesz 68 éve, hogy folyamatosan bocsátunk fel hasznos terheket Föld körüli pályára. Az 1957-ben indított szovjet Szputnyik-műhold óta már több mint 12000 műholdat állítottak pályára a világ különböző űrhivatalai és magáncégei, illetve az űrutazások következtében százmilliós nagyságrendű kisebb-nagyobb törmelékdarab kering most is bolygónk körül, többek között már nem használt rakétafokozatok, nem működő műholdak, illetve ütközések és robbanások során keletkezett egyéb űrszemét is. Az ESA kb. 36000 darab 10 cm-nél nagyobb törmeléket tart számon, melyek egyre nagyobb veszélyt jelenthetnek a működő objektumokra. Ezért tűzték ki célul, hogy 2030-ra „törmeléksemlegessé” szeretnék változtatni a világűrt Földünk közvetlen környezetében.

A világon elsőként meghirdetett űrszemét-begyűjtő küldetés során egy négykarú begyűjtőszerkezet fogja elkapni a Vespa nevű Vega-szállítóadaptert, mely egy kisebb autó méretének felel meg, és ezt követően irányítottan a Föld légkörébe fogják vezetni, ahol megsemmisül. A bemutató küldetés költsége 110 millió euro, melyből 86 milliót az ESA áll. Ha sikeres lesz az akció, azzal nagy előrelépést tehetnek a nemzetközi összefogásban, mely az alacsony Föld körüli pálya megtisztítását tűzte ki célul.

A négykarú begyűjtőszerkezet fantáziaképe. Forrás: @esaoperations

Dark mode powered by Night Eye