Megvan a ClearSpace SA első partnere az űrszemét-begyűjtő küldetéséhez

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Ma hozta nyilvánosságra a ClearSpace SA nevű kereskedelmi cég, hogy az OMEGA óragyártó vállalat csatlakozik elsőként ahhoz a ClearSpace-1 küldetéshez, amit az ESA (Európai Űrügynökség) megbízásából fognak végrehajtani. Az űrhivatal 2019-ben bízta meg a ClearSpace-t, hogy egy korábbi küldetés Vega rakétájának egy 112 kg-os darabját gyűjtse be, melyre 2025-ben kerül majd sor. Ez lesz az első orbitális pályán végrehajtott űrszemét-begyűjtő akció, amihez most az OMEGA is társul. Az óragyártó cégnek nagy múltú, több mint 60 évre visszanyúló kapcsolati hálózata van a nemzetközi űrkutatásban, hiszen már a holdraszálló űrhajósok is ilyen márkájú karórát viseltek az Apollo-küldetések alkalmával.

2025-ben lesz 68 éve, hogy folyamatosan bocsátunk fel hasznos terheket Föld körüli pályára. Az 1957-ben indított szovjet Szputnyik-műhold óta már több mint 12000 műholdat állítottak pályára a világ különböző űrhivatalai és magáncégei, illetve az űrutazások következtében százmilliós nagyságrendű kisebb-nagyobb törmelékdarab kering most is bolygónk körül, többek között már nem használt rakétafokozatok, nem működő műholdak, illetve ütközések és robbanások során keletkezett egyéb űrszemét is. Az ESA kb. 36000 darab 10 cm-nél nagyobb törmeléket tart számon, melyek egyre nagyobb veszélyt jelenthetnek a működő objektumokra. Ezért tűzték ki célul, hogy 2030-ra „törmeléksemlegessé” szeretnék változtatni a világűrt Földünk közvetlen környezetében.

A világon elsőként meghirdetett űrszemét-begyűjtő küldetés során egy négykarú begyűjtőszerkezet fogja elkapni a Vespa nevű Vega-szállítóadaptert, mely egy kisebb autó méretének felel meg, és ezt követően irányítottan a Föld légkörébe fogják vezetni, ahol megsemmisül. A bemutató küldetés költsége 110 millió euro, melyből 86 milliót az ESA áll. Ha sikeres lesz az akció, azzal nagy előrelépést tehetnek a nemzetközi összefogásban, mely az alacsony Föld körüli pálya megtisztítását tűzte ki célul.

A négykarú begyűjtőszerkezet fantáziaképe. Forrás: @esaoperations

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye