Megvan a második szivárgás helye a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Mi is többször beszámoltunk már a Nemzetközi Űrállomás Zvezda modul átmeneti egységében (transfer chamber) lévő repedésről, amit tavaly októberben találtak meg. Azóta bár a szivárgás mértéke jelentősen csökkent, teljesen nem szűnt meg, és a keresés folytatódott egy másik repedés megtalálására. Ezt elősegítendő, a nemrég az ISS-hez felbocsátott Progressz MSz-16 teherhajó is hozott magával speciális eszközöket.

Úgy tűnik, tegnap végre az orosz űrhajósok megtalálták a második repedést egy cső mögött az átmeneti egységben. Szergej Rizsikov egy vékony, filmszerű anyagot rakott a második repedés feltételezett helyére, ami azonban nem maradt ott. Később az irányítóközpont kérésére az új mikroszkóppal is megvizsgálta a helyet, ahol több sérülést is talált a modul falán. Rizsikov ma egy feltételezett harmadik helyet is megvizsgál (ez a dokkolóport közelében van), illetve a másodikat is újból szemrevételezi.

Az első repedést is újból megvizsgálták, ez jelenleg ideiglenesen van befoltozva alumíniumfóliával és gumitömítéssel, a tervek szerint jövő héten zárják le véglegesen a Progressz által hozott speciális anyagokkal. Ez a repedés kb. 4.5 cm hosszú.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség tegnapi cikkében újabb részleteket tudtunk meg: állítólag összesen 6 darab repedés lehet a modulban (mindegyik az átmeneti egységben).

A kozmonautáknak még sok dolguk lesz a repedések felkutatásával, és arról továbbra sincs információ, hogy mi okozta ezeket a repedéseket. Ne feledjük, a Zvezda modult még az 1980-as években építették (a Mir-2 űrállomáshoz szánták eredetileg), így érthető, hogy egyre több probléma van vele. Hosszútávon és legrosszabb esetben a Zvezda hátsó részét teljesen le kell zárni (így egy orosz dokkolóporttal kevesebb lesz), ami nem a legjobb megoldás, de könnyen tovább működtethető a Nemzetközi Űrállomás.

A Zvezda modul

Dark mode powered by Night Eye