Megvan a második szivárgás helye a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Mi is többször beszámoltunk már a Nemzetközi Űrállomás Zvezda modul átmeneti egységében (transfer chamber) lévő repedésről, amit tavaly októberben találtak meg. Azóta bár a szivárgás mértéke jelentősen csökkent, teljesen nem szűnt meg, és a keresés folytatódott egy másik repedés megtalálására. Ezt elősegítendő, a nemrég az ISS-hez felbocsátott Progressz MSz-16 teherhajó is hozott magával speciális eszközöket.

Úgy tűnik, tegnap végre az orosz űrhajósok megtalálták a második repedést egy cső mögött az átmeneti egységben. Szergej Rizsikov egy vékony, filmszerű anyagot rakott a második repedés feltételezett helyére, ami azonban nem maradt ott. Később az irányítóközpont kérésére az új mikroszkóppal is megvizsgálta a helyet, ahol több sérülést is talált a modul falán. Rizsikov ma egy feltételezett harmadik helyet is megvizsgál (ez a dokkolóport közelében van), illetve a másodikat is újból szemrevételezi.

Az első repedést is újból megvizsgálták, ez jelenleg ideiglenesen van befoltozva alumíniumfóliával és gumitömítéssel, a tervek szerint jövő héten zárják le véglegesen a Progressz által hozott speciális anyagokkal. Ez a repedés kb. 4.5 cm hosszú.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség tegnapi cikkében újabb részleteket tudtunk meg: állítólag összesen 6 darab repedés lehet a modulban (mindegyik az átmeneti egységben).

A kozmonautáknak még sok dolguk lesz a repedések felkutatásával, és arról továbbra sincs információ, hogy mi okozta ezeket a repedéseket. Ne feledjük, a Zvezda modult még az 1980-as években építették (a Mir-2 űrállomáshoz szánták eredetileg), így érthető, hogy egyre több probléma van vele. Hosszútávon és legrosszabb esetben a Zvezda hátsó részét teljesen le kell zárni (így egy orosz dokkolóporttal kevesebb lesz), ami nem a legjobb megoldás, de könnyen tovább működtethető a Nemzetközi Űrállomás.

A Zvezda modul

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye