Megvan a Perseverance 2. kőzetmintája is

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Felgyorsultak az események a Perseverance háza táján, ugyanis a marsjáró másodszor is eredményesen gyűjtött be és raktározott el mintát ugyanabból a kőzetből, mindezt igen rövid időn belül.

A Rochette becenévre hallgató szikla rajta a két mintavétel helyével, valamint halványan látszik az a csiszolás is, amelyen keresztül a kőzet szerkezetét és összetételét vizsgálták. Forrás: NASA/JPL.

Az augusztusi sikertelen mintavételt követően a 2. mintavételi folyamat szeptember 1-én kezdődött el. A kőzetdarab szeptember 3-án már a mintavételi tubusban volt, szeptember 5-én pedig megérkezett a megerősítés, hogy a fúrófej és a cső rezegtetésével sikerült beljebb csúsztatni azt. Szeptember 7-én arról számolt be a NASA, hogy a tubust benne az értékes kőzetmintával sikerült lezárni és elraktározni, tehát a mintavételi folyamat eredményesen lezárult. A tegnapi napon, azaz szeptember 8-án érkezett a hír, miszerint a mintavételi folyamatot megismétlik, ugyan azzal a kőzettel. Ez rendkívüli gyorsasággal, mára meg is történt, a Perseverance a teljes folyamatot (fúrás, felvétel készítése a mintavételről, a minta beljebb csúsztatása, mintavételi tubus lezárása és elraktározása) 1 nap alatt lebonyolította, szemben az előző mintavétellel, amely közel 1 hétig tartott. Ennek oka amit már tegnap is írtunk, hogy az autonóm művelet most teljesen folyamatosan zajlott. Az előző mintavétel során több alkalommal is ellenőrző lépéseket iktattak közbe (főként az 1. sikertelen mintavétel miatt), ami azt jelentette, hogy meg kellett várni, míg egy-egy felvétel megérkezik a Marsról arra vonatkozóan, hogy sikerült-e kiemelni a kőzet magját, illetve sikerült-e beljebb csúsztatni a mintavételi csőbe. Ezúttal (főként az előző mintavételen szerzett adatok és tapasztalatok miatt) mondhatni megbíztak a Perseverance képességeiben és a teljes folyamat megszakítás nélkül zajlott, így a kutatók csak a mintavétel végeztével kapták meg a megerősítést arra vonatkozóan, hogy a kőzetmintát sikerült begyűjteni, a mintavételi tubusba helyezni, azt lezárni és a tárolóba helyezni.

A 2. begyűjtött kőzetminta a mintavételi tubus szájában (1. kép) és annak mélyén (2. kép). Forrás: NASA/JPL

Dark mode powered by Night Eye