Megvan a Perseverance 2. kőzetmintája is

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Felgyorsultak az események a Perseverance háza táján, ugyanis a marsjáró másodszor is eredményesen gyűjtött be és raktározott el mintát ugyanabból a kőzetből, mindezt igen rövid időn belül.

A Rochette becenévre hallgató szikla rajta a két mintavétel helyével, valamint halványan látszik az a csiszolás is, amelyen keresztül a kőzet szerkezetét és összetételét vizsgálták. Forrás: NASA/JPL.

Az augusztusi sikertelen mintavételt követően a 2. mintavételi folyamat szeptember 1-én kezdődött el. A kőzetdarab szeptember 3-án már a mintavételi tubusban volt, szeptember 5-én pedig megérkezett a megerősítés, hogy a fúrófej és a cső rezegtetésével sikerült beljebb csúsztatni azt. Szeptember 7-én arról számolt be a NASA, hogy a tubust benne az értékes kőzetmintával sikerült lezárni és elraktározni, tehát a mintavételi folyamat eredményesen lezárult. A tegnapi napon, azaz szeptember 8-án érkezett a hír, miszerint a mintavételi folyamatot megismétlik, ugyan azzal a kőzettel. Ez rendkívüli gyorsasággal, mára meg is történt, a Perseverance a teljes folyamatot (fúrás, felvétel készítése a mintavételről, a minta beljebb csúsztatása, mintavételi tubus lezárása és elraktározása) 1 nap alatt lebonyolította, szemben az előző mintavétellel, amely közel 1 hétig tartott. Ennek oka amit már tegnap is írtunk, hogy az autonóm művelet most teljesen folyamatosan zajlott. Az előző mintavétel során több alkalommal is ellenőrző lépéseket iktattak közbe (főként az 1. sikertelen mintavétel miatt), ami azt jelentette, hogy meg kellett várni, míg egy-egy felvétel megérkezik a Marsról arra vonatkozóan, hogy sikerült-e kiemelni a kőzet magját, illetve sikerült-e beljebb csúsztatni a mintavételi csőbe. Ezúttal (főként az előző mintavételen szerzett adatok és tapasztalatok miatt) mondhatni megbíztak a Perseverance képességeiben és a teljes folyamat megszakítás nélkül zajlott, így a kutatók csak a mintavétel végeztével kapták meg a megerősítést arra vonatkozóan, hogy a kőzetmintát sikerült begyűjteni, a mintavételi tubusba helyezni, azt lezárni és a tárolóba helyezni.

A 2. begyűjtött kőzetminta a mintavételi tubus szájában (1. kép) és annak mélyén (2. kép). Forrás: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye