Megvan a szivárgás helye az ISS-en!

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A hónapok óta tartó nyomozás a végére ért, de újabb problémákkal szembesült azóta a személyzet.

A szivárgás helyét Anatolij Ivanyisin, a Roszkoszmosz űrhajósa találta meg a Zvezda modul hátsó részén található átmeneti egység (Transfer Chamber) egyik oldalfalán. Ivanyisin előszőr egy karcolást látott, mely köré apró tealeveleket (!) szórt, amik kis idő eltelte után a karcolás köré halmozódtak fel.
A terület megtisztítása után azonban észrevette, hogy a karcolás inkább tűnik egy repedésnek. A repedésre habot fújtak, amelyek buborékot képeztek. A habbuborék néhány órával később “összeomlott”, így az űrhajósok már biztosak a szivárgás helyében.
A karcolást egy fóliával takarták le, és éjszakára bezárták az átmeneti egység zsilipajtaját. Ma reggeli friss hír, hogy a szivárgás mértéke a felére csökkent 4mm/órára a korábbi 7-9 mm/óráról. Arról nincsen hír, hogy folytatják-e a keresést a fennmaradó nagyon kicsi szivárgásra, vagy az normálisnak tekinthető.

A Zvezda modul

Szerda délután az űrállomáson egy újabb meghibásodás ütötte fel a fejét: a Zvezda modulban leállt az Elektron oxigéntermelő egység. A személyzet nincsen veszélyben, a tartalékrendszer egyből működésbe lépett, és az Elektron javítását már tegnap megkezdték az orosz űrhajósok.

Ha ez még nem lenne elég, csütörtökön pedig egy tudományos kísérlet, a biotechnológiai Konstanta kísérlet vezérlőegysége adta meg magát, és kezdett el füstölni, szintén a Zvezda modulban. A berendezést azonnal kikapcsolták, a levegő pedig gyorsan megtisztult légcserélő rendszernek köszönhetően.
Nem unatkoznak tehát az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson, akik szerda óta már hatan tartózkodnak fent, bár pár nap múlva már tér is vissza az Expedíció-63 háromfős személyzete: Chris Cassidy, Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner.

Dark mode powered by Night Eye