Miért, és hogyan kapják nevüket a Marson vizsgált területek

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Ha tanulmányozzuk a marsi térképeket, rengeteg földi hely, valamint felfedező nevével találkozhatunk, de még rajzfilmfigurákra is felfigyelhetünk.

A Perseverance marsjáró jelenleg a Vörös Bolygó Belva-kráterének pereme mentén található sziklafelszínt vizsgálja. 3700 kilométerrel távolabb, a Curiosity pedig nem régiben gyűjtött mintát egy „Ubajara” elnevezésű helyen. Hogy mi a különbség a két név között? – A kráter hivatalos nevet visel, a fúrás helyét viszont csak becenévvel azonosították, ezért kellenek az idézőjelek.

„Az első számú oka, amiért neveket választunk az, hogy a csapatok nyomon tudják követni, mit találnak napról napra.” – mondta Ashwin Vasavada, a Curiosity küldetés projektkutatója. „Később a sok dombra és sziklára név szerint tudunk hivatkozni, amikor átbeszéljük őket, vagy amikor dokumentáljuk a felfedezéseinket.”

A Föld különböző Nemzeti Parkjairól elnevezett területek a Perseverance közelében. Forrás: NASA/JPL

Hivatalos nevek

Az eltérés a Mars hivatalos és nem hivatalos nevei között viszonylag egyszerű: a hivatalos elnevezéseket egy tudósokból álló testület, az International Astronomical Union (IAU) hagyta jóvá. Utóbbi ezzel kapcsolatban szabványokat határozott meg a  különféle elemek elnevezésére, amiket egy bolygónévtárban (Gazetteer of Planetary Nomenclature) naplóznak.

Például a 60 km-nél nagyobb krátereket híres tudósokról vagy sci-fi írókról nevezik el, a kisebbeket ezzel szemben 100 000 főnél kisebb lakosságú városokról. A Jezero-kráter, amelyet a fentebb említett Perseverance kutatott, egy bosnyák város nevét viseli. A Jezero területén található Belva becsapódási kráter pedig egy nyugat-virginiai város után lett elnevezve, amely viszont Belva Lockwood nevét őrzi.

Számokat tekintve a Marson több mint 2000 helyszín visel hivatalos nevet, de ezen felül még több nem hivatalos becenév is megfigyelhető a térképeken.

A sárga színnel jelzett kvadránsok azok a területek, amelyeken a Curiosity már áthaladt. Forrás: NASA/JPL

A becenevek fejlődése

A korai Mars-küldetések egészen széles körűek voltak, már ami a beceneveket illeti; akár rajzfilmfigurák neveit is használhatták. Ide tartoznak többek között a Sojourner rover csapata által az 1990-es évek végén alkalmazott nem hivatalos „Yogi Rock”, a „Casper” és a „Scooby-Doo” nevek.

Mindez a Spirit és az Opportunity idején változott meg. Utóbbi csapata például az „Endurance” becenevet adta egy kráternek, annak a hajónak a tiszteletére, amely Ernest Shackleton felfedező szerencsétlenül járt antarktiszi expedícióját szállította. A Curiosity és a Perseverance leszállóhelyeinek nevei Ray Bradbury és Octavia E. Butler sci-fi írók tiszteletére születtek. Az InSight csapata „Rolling Stones Rock”-nak nevezett el egy golflabdánál valamivel nagyobb szikladarabot, ami 1 métert gurult az űreszköz landolása során. A Curiosity csapata pedig egy marsi dombot nevezett el kollégájukról, Rafael Navarro-Gonzálezről, aki a COVID-19 komplikációi miatt halt meg.

A Rolling Stones Rock. Forrás: NASA

Föld a Marson

A Curiosity és a Perseverance küldetések pár kivétellel ragaszkodnak a földi helyszínekhez kapcsolódó becenevekhez, melyek például bolygónk egy-egy geológiai jelentőségű helyszíne köré tematizálódtak vagy tematizálódnak. A Curiosity legutóbbi kvadránsához a rover csapata Brazília legészakibb államáról, Roraimáról, valamint a Venezuela, Brazília és Guyana határának közelében fekvő Pacaraima-hegység legmagasabb csúcsáról, a Roraima-hegyről választott témát.

A Perseverance esetében a tudósok inkább a Nemzeti Parkokat preferálják, mint témát; a rover jelenleg a Rocky Mountain (Sziklás-hegység) kvadránsát kutatja, mely a Rocky Mountain Nemzeti Parkról kapta nevét.

Dark mode powered by Night Eye