Miközben a SpaceX elhalasztotta, Kína végrehajtotta saját titkosított űrrepülőjének indítását

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Az újrahasználható űrjármű harmadik alkalommal indult az űrbe egy Hosszú Menetelés-2F rakétával.

Bár szinte teljes titoktartás övezte az Amerikai Űrhaderő X-37B űrrepülőjének mintájára fejlesztett és gyártott kínai jármű indítását, a mai felbocsátásról érkeztek hírek. Egy hosszú Menetelés-2F hordozó rakterében indult harmadik útjára a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) által létrehozott „CSSHQ” kódjelű űrrepülő magyar idő szerint 15 óra körül a Góbi-sivatagban fekvő Csiücsüan Űrközpontból. Titkosított jellege miatt természetesen sem a keringési pálya magasságát, sem a küldetés tervezett időtartamát nem közölte a kínai forrás, de annyi ismert, hogy az alkalmazott újrahasználható technológia felülvizsgálata mellett többféle tudományos és katonai kísérletet is végrehajtanak majd a járművel. 

Pontos műszaki adatok sem állnak rendelkezésre a kínai járműről, de hasznos teherkapacitása nagyjából megegyezhet a Boeing által fejlesztett űrrepülőjével a Hosszú Menetelés-2F rakéta 8 tonnás teherbírását alapul véve. 

Az első repülésre 2020 szeptember 4-6, a másodikra pedig 2022. augusztus 4. – 2023. május 8. között került sor (utóbbi befejezéséről mi is írtunk röviden ebben a cikkben), így ezúttal mindössze hét hónap telt el a korábbi tizenegy helyett az újabb indításig, ami a program fejlődését mutatja. 
Érdekesség, hogy a SpaceX is épp a napokban szerette volna indítani egy Falcon Heavy-vel az X-37B-t hetedik küldetésének részeként, de az időjárás és a földi berendezések hibája ezt a tervet keresztül húzta, és várhatóan csak jövő héten adódhat legkorábban újabb lehetőség a startra.

A versengés tehát egy újabb területen mutatkozik meg Kína és az Egyesült Államok között, hiszen mindkét űrnagyhatalom komoly figyelemmel követi a másik űrprogramjait, különös tekintettel a nemzetbiztonsági missziókat illetően. 

Képzeletbeli illusztráció a kínai titkosított űrrepülőgépről
Dark mode powered by Night Eye