Miközben a SpaceX elhalasztotta, Kína végrehajtotta saját titkosított űrrepülőjének indítását

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Az újrahasználható űrjármű harmadik alkalommal indult az űrbe egy Hosszú Menetelés-2F rakétával.

Bár szinte teljes titoktartás övezte az Amerikai Űrhaderő X-37B űrrepülőjének mintájára fejlesztett és gyártott kínai jármű indítását, a mai felbocsátásról érkeztek hírek. Egy hosszú Menetelés-2F hordozó rakterében indult harmadik útjára a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) által létrehozott „CSSHQ” kódjelű űrrepülő magyar idő szerint 15 óra körül a Góbi-sivatagban fekvő Csiücsüan Űrközpontból. Titkosított jellege miatt természetesen sem a keringési pálya magasságát, sem a küldetés tervezett időtartamát nem közölte a kínai forrás, de annyi ismert, hogy az alkalmazott újrahasználható technológia felülvizsgálata mellett többféle tudományos és katonai kísérletet is végrehajtanak majd a járművel. 

Pontos műszaki adatok sem állnak rendelkezésre a kínai járműről, de hasznos teherkapacitása nagyjából megegyezhet a Boeing által fejlesztett űrrepülőjével a Hosszú Menetelés-2F rakéta 8 tonnás teherbírását alapul véve. 

Az első repülésre 2020 szeptember 4-6, a másodikra pedig 2022. augusztus 4. – 2023. május 8. között került sor (utóbbi befejezéséről mi is írtunk röviden ebben a cikkben), így ezúttal mindössze hét hónap telt el a korábbi tizenegy helyett az újabb indításig, ami a program fejlődését mutatja. 
Érdekesség, hogy a SpaceX is épp a napokban szerette volna indítani egy Falcon Heavy-vel az X-37B-t hetedik küldetésének részeként, de az időjárás és a földi berendezések hibája ezt a tervet keresztül húzta, és várhatóan csak jövő héten adódhat legkorábban újabb lehetőség a startra.

A versengés tehát egy újabb területen mutatkozik meg Kína és az Egyesült Államok között, hiszen mindkét űrnagyhatalom komoly figyelemmel követi a másik űrprogramjait, különös tekintettel a nemzetbiztonsági missziókat illetően. 

Képzeletbeli illusztráció a kínai titkosított űrrepülőgépről
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye