Mintavételre alkalmas kőzet után kutat a Perseverance

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A Perseverance marsjáró 1. tudományos kampányának keretében összesen 8 db kőzetmintát gyűjtött, melyet további 8 db mintával kívánnak bővíteni a 2., Delta Front névre hallgató tudományos kampány során, amely 2022. április 18-án kezdődött. A mintavétel, pontosabban a mintavétel céljául szolgáló sziklák kiválasztása, és fúrása azonban nem mindig egyszerű.

A múlt héten a Perseverance csapata azt remélte, hogy mintát vehetnek a „Betty’s Rock”-ból, egy több rétegből álló kőzetből, amely durva és finom szemcsés anyagok váltakozásából épül fel. A kutatók úgy vélik, hogy a mintavételre kijelölt szikla a több méterrel feljebb fekvő „Rocky Top” elnevezésű felszín feletti kiemelkedésből származik, és valamikor a múltban letörve, a deltatorkolat aljára zuhant. Bár ez a célpont érdekes adatokat nyújthatott volna, a csapat rájött, hogy a csipkézett rétegek és a szikla formája megakadályozta volna a rovert abban, hogy biztonságosan manőverezzen a robotkarjával, és lehetetlen lett volna az annak végén található fúrófejet a célpontra helyezni a koptatáshoz és a mintavételhez.

A Betty’s Rock elnevezésű kőzet, amely valószínűleg egy felszín feletti kiemelkedésből származik. A képen jól látható a sziklát felépítő rétegek, és annak érdes felülete, amelyek megakadályozták a Perseverance marsjárót, hogy mintát gyűjtsön belőle. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Miért fontos a megfelelő kőzet kiválasztása?

Mint azt már tudjuk, a Perseverance küldetésének (és a jelenleg zajló tudományos kampány) egyik fő célja a múltbeli élet bizonyítékai után kutatni. A Földön található folyók deltatorkolatainak tanulmányozásából már tudjuk, hogy az ilyen környezetben található finom szemcséjű, agyagban gazdag kőzetek a legjobbak az ősi biomarkerek megőrzésében. A biomarkerek vagy „molekuláris kövületek” az élet által létrehozott összetett szerves molekulák, amelyek bizonyos molekulaosztályok esetében akár évmilliárdokig is megmaradnak a kőzetekben. E cél érdekében a Perseverance mintákat gyűjt az egyes sziklákból, amelyeket majd elhoznak a Földre a „Mars Sample Return” kampány keretén belül, melynek előkészületei már megkezdődtek (itt és itt írtunk róla részletesebben). A mintákat 16 kutatóból álló csapat vizsgálja, és elemzi majd fejlett laboratóriumokban, olyan műszerekkel és technikákkal, amelyek képesek a szerves anyagok azonosítására és kivonására, majd molekuláris szerkezetük részletes jellemzésére. Ezek az elemzések segíthetnek meghatározni, hogy a Jezero-krátert feltöltő folyó egykori delta torkolatának kőzeteiben található szerves molekulák biomarkerek, vagy abiotikus (nem biológiai) szerves anyagok.

A kutatókból, mérnökökből, tudósokból álló csapatok együtt dolgoznak azon, hogy kiválasszák a megfelelő célpontokat, amelyekből a Perseverance mintát gyűjthet. A roveren található fedélzeti műszerek egész sorát használják annak érdekében, hogy megértsék a mintavételre kijelölt kőzet ásványtanát, az elemek eloszlását, valamint kimutassák, hogy találhatók-e benne szerves molekulák. Ez a folyamat segít a minták osztályozásában és annak előrejelzésében, hogy melyek azok a célpontok, amelyek a legnagyobb valószínűséggel tartalmaznak potenciális biomarkereket.

Miután a területet további vizsgálatnak vetették alá a Perseverance által készített képek segítségével, a kutatók kiszúrták a „Skinner Ridge Rock”-ot, egy alacsonyan fekvő sziklát, amely nagyon hasonlít a „Betty’s Rock”-hoz, de a formája miatt sokkal megközelíthetőbb a koptatás és mintavételezés szempontjából. A jelenlegi tervek szerint a Perseverance hamarosan megközelíti az új célpontot, ezt követően tanulmányozzák az összetételét és a várakozások szerint mintavételre is sor kerülhet. Ez a folyamat több napot vesz majd igénybe.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye