Mission Extension Vehicle-2 (MEV-2) küldetés meghosszabbító jármű

Kapcsolódó

A nap képe #1063 – Electron visszaszerzés

Az Electron hordozórakéta visszaszerzése a Csendes-óceánból, miután sikeresen pályára...

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Az Ariane rakéta rakterében a Galaxy-30 mellett elhelyezett MEV-2 a világon a második geostacionárius műhold élettartam-hosszabbító küldetés. Soha nem fotóztam még geostacionárius pályán lévő műholdat, így fotós szempontból jó kis kihívásnak ígérkezett. Eltartott egy darabig, mire sikerült rátalálnom. A cél objektumoktól balra látható Thor (szintén geostacionárius pályán lévő) műholdak nagy seg0tséget jelenttek a keresgélés folyamán, nekik köszönhető főleg, hogy sikeres volt az észlelésem. Na és persze Dr. Marco Langbroek felvételének, melyet korábban tett közzé egy twitter bejegyzésben.

A felvételekből sikerült egy rövid animációt is készíteni. A képkockák 25s hosszú expók, ezért húznak csíkot a csillagok. Mivel a geostacionárius pályán keringő műholdak egy adott tartózkodási helyről nézve minimálisat mozdul az égbolton (emiatt pedig a fotón), a csillagokhoz képest ezek a műholdak pontszerű fényforrások a felvételeken.

Az elképzelés abból állt, hogy az alacsony üzemanyagszinttel rendelkező műholdakhoz egy másik szatelitet dokkolnának és az átvenné a pályakorrekciós és irányítási feladatait. A koncepció sikeres volt, ugyanis tavaly egy Proton-M rakéta elindította a MEV-1-et, ami később sikeresen dokkolt az Intelsat 901-el. A MEV-1 még öt évig marad a 901-hez kapcsolódva mielőtt temetőpályára állítaná azt, és egy másik műholdra csatlakozna. Az alábbi felvételen az Intelsat 901 műhold látható az MEV-1 kameráján keresztül, nemsokkal összekapcsolódás előtt.

A MEV-2 az első teljesen kereskedelmi misszió. Az Intelsat 1002 élettartam-hosszabítását fogják elvégezni a MEV-2-vel. A Mission Extension Vehicle a GeoStar-3 platformra épül. Itt a hatékonyság és élettartam szempontjából ionhajtóművekkel van felszerelve a műhold. Fejlesztették az akkumulátortelepet a GeoStar-2-höz képest, illetve már 8kW elektromos áramot termelnek a napelemtáblák. Szintén 15 év az élettartam, tehát akár három műhold működését és meghosszabíthatja 5 évvel. Az MEV-2 látható az alábbi fotón.

Időközben jött a hír, hogy az MEV-2 sikeres dokkolást hajtott végre. Az alábbi fotót pedig tegnap este, azaz 2021 április 11-én készítettem, melyen már nem látszott az MEV-2.

Dark mode powered by Night Eye