Mit és miért helyezett el a Marson a Perseverance?

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A NASA Twitteren osztott meg egy képet, amin egy fémes tárgy áll ki a marsi talajból. Valójában ez a kép (és a NASA) információt ad arról, hogy hogyan kezdi meg kutatómunkáját, az ősi élet nyomainak keresését a Perseverance.

A rover 10 fúrófejet vitt magával a Marsra, melyek egy része minták gyűjtésére szolgál. Vannak olyanok is, amelyek a sziklák külső felületének lecsiszolására szolgál, annak érdekében, hogy azok belsejébe is betekintést nyerhessenek a kutatók. Az alábbi képen egyik ilyen látható egy marsi kőzetbe fúródva.

Fúrófej a marsi kőzetben. Forrás: NASA/JPL

De miért hagyta ott a fúrófejet a Perseverance?

Ezt a fejet már az indítás előtt felszerelték a marsjáróra, annak érdekében, hogy lezárja és védje a Perseverance fúróberendezésének belsejét. Ahhoz, hogy a kutatás során a tudományos eredmények ne szennyeződjenek, érintetlen eszközöket kell használnia a rovernek. Emiatt a Földön a védelmi céllal felszerelt fúrófejet a Perseverance hátrahagyta, hogy megkezdhesse kutatómunkáját az ősi élet nyomai után.

A fúrófej működés közben. Forrás: NASA/JPL

A Perseverance robotkarja, végén a fúróberendezéssel és azokkal a műszerekkel, amelyek majd az ősi élet nyomait kutatják. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye