Módosított Hosszú Menetelés rakétával indult egy újabb kínai időjárás-megfigyelő műhold

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A múlt hétvége sűrű menetrendje után a hét első rakétaindítására egészen ma reggelig kellett várni: magyar idő szerint 4:55-kor indult a Csiücsüan Űrközpontból egy módosított Hosszú Menetelés-2C rakétával a Haijang 3-01 jelzésű időjárás- és óceánmegfigyelő műhold. A hordozó átalakítása a szokásostól eltérő második fokozat alkalmazását jelentette, ugyanis ezúttal az YZ-1S (Yuanzheng-1S, magyarosan írva Jüancseng-1S) folyékony hajtóanyagú fokozattal egészítették ki a megszokott CZ-2C első fokozatot. Ennek előnye, hogy többször beindítható hajtóművel rendelkezik, mely nagy energiaigényű pálya elérését is lehetővé teszi.

A Haijang 3-01 tevékenységéből adódóan ilyen jellegű pályára kellett induljon, nevezetesen poláris napszinkron pályára, mely az Egyenlítőhöz képest nagy hajlásszög miatt komoly feladat elé állította a rakétát. Az indítás azonban problémamentesen zajlott le, és a hivatalos megerősítés szerint a műhold a kijelölt pályára állt. Feladata a nagyobb vízfelületek, óceánok és környezeti változások folyamatos monitorozása lesz. A Haijang-konstelláció kilencedik egysége indult el a mai nap, mely egyúttal az első újgenerációs tagja is a szériának.

Fotó: CASC
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye