Most már biztos, hogy hasznos teher nélkül indítja a ULA a második Vulcan rakétát

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Vajon megéri-e lényegében üresen, csak egy tömegszimulátorral indítani egy 100 millió dolláros rakétát, miközben már 70 indításra írtak alá szerződést?

Tory Bruno, a United Launch Allince (ULA) vezérigazgatója a napokban jelentette be az X-en, hogy nem várnak tovább a Sierra Space-re, és tényleges hasznos teher nélkül, csak egy tömegszimulátorral indítják ősszel a CERT-2, azaz a 2. tesztrepülés keretében a Vulcan-t. Korábban úgy volt, hogy a küldetésen a Sierra új mini-űrsiklója, a Dream Chaser indulhat első útjára a szintén újgenerációs rakétával, ám a cég nem lesz kész a kívánt dátumig, a ULA-t pedig egyre jobban szorítja az idő. De miért éri meg egy 100 millió dolláros hordozót kvázi üresen, fizetős rakomány nélkül felbocsátani? A válasz: a Pentagon, és a nagyértékű nemzetvédelmi indítások miatt.

A ULA a SpaceX mellett számos, több száz millió dolláros megbízást kapott az Egyesült Államok Űrhaderejétől (USSF) a National Security Space Launch (NSSL) program műholdjainak felbocsátására. Azonban a legutóbb aláírt szerződések már kizárólag a Vulcan-re korlátozzák az indításokat, a jelenleg még aktív igásló, az Atlas-V pedig lassan nyugdíjazásra kerül – jelenleg még 16 rakéta áll készenlétben már lekötött indítások teljesítésére. Az NSSL küldetésekhez azonban a Vulcan-nek két hibátlan vizsgarepülést kell teljesítenie, hogy megkapja az Űrhaderő jogosítványait és a ULA megkezdhesse a szerződések szerinti repülések végrehajtását.

A USSF elvárása szerint a USSF-106 és a USSF-87 jelű missziókra még idén sor kell kerüljön, viszont ha a ULA sokáig vár, nem lesz elég idő az adatok elemzésére és a jogosítvány megszerzésére, emiatt pedig a SpaceX zsebébe hullhat két fontos küldetés is. Ezt elkerülendő a konzorcium úgy döntött, csak egy tömegszimulátorral indítják a Vulcan-t, hogy megbizonyosodjanak arról, tökéletesen képes ellátni feladatát, és egy bonyolult repülési profilt is hibátlanul tud teljesíteni.

A CERT-2 Vulcan fő fokozata megérkezik Cape Canaveral-be. Fotó: ULA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye