Mozgalmas időszak van és lesz is a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

Több űrséta végrehajtása után személyzet- és teherszállító űrhajók érkezése és távozása lesz az ISS menetrendjében.

Az elmúlt két és fél hétben összesen három űrsétára került sor a Nemzetközi Űrállomáson, melyből kettőt a Roszkoszmosz, egyet pedig a NASA hajtott végre. Az orosz szegmensen előbb április 19-én, majd néhány napja, május 4-én hajtott végre feladatokat Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin, a két művelet között pedig április 29-én Stephen Bowen (NASA) és Sultan Al-Nejadii is járművön kívüli tevékenységet (EVA) végzett.
Ami a közeljövő menetrendjét illeti, ugyancsak mozgalmas hetek várnak a személyzetre. Rögtön a mai napon, 13:10-től újabb művelet következik: a Crew Dragon Endeavour fog automata üzemmódban átdokkolni a Harmony modul zenit oldali (világűr felé néző) PMA-3 csatlakozó portjáról az elülső, PMA-2 portra. Ehhez, ahogy hasonló esetben lenni szokott, a Crew-6 személyzete elfoglalja üléseit az űrhajóban, hogy ha bármilyen probléma lépne fel, ami megakadályozná az újbóli dokkolást, legyen lehetőségük visszatérni a Földre. Az Endeavour áthelyezésére a június elejére kitűzött CRS-28 Cargo Dragon érkezése miatt van szükség, mivel a teherűrhajó újabb iROSA napelemtáblákat fog magával vinni az ISS-re, és a Canadarm2 robotkarral csak a zenit oldali dokkolóportnál érik el a vákuumnak kitett csomagteret a táblák kiemeléséhez. 

Az ISS-en jelenleg tartózkodó űrhajók. A Crew Dragon a képen balra néző dokkolóportra fog átparkolni. Forrás: NASA

Ezt követően május 12-én máris újabb orosz űrsétára (VKD-58) kerül majd sor, ami az utolsó kitűzött EVA lesz a Nauka modul és az ERA robotkar szerelési munkáihoz és más feladatok végrehajtásához. 
A következő esemény az amerikai szegmensen várható, a legfrissebb hírek szerint ugyanis az Axiom-2 küldetés indítását magyar idő szerint május 21-re tűzte ki közösen a NASA, a SpaceX és az Axiom Space, a fentebb említett CRS-28 teher- és utánpótlás szállító Cargo Dragon pedig június 3-án 18:34-kor startolhat. Ez viszont azt jelenti, hogy az Ax-2 misszió nagyjából 10 napos lehet, mivel a két dokkolóport közül az egyiket a Crew Dragon Endeavour foglalja el, viszont helyet kell biztosítani a szintén érkező Cargo Dragonnak. Az átálláshoz pár napra biztosan szükség lesz, ezért az Ax-2 űrhajója várhatóan június 1-2 körül csatlakozhat le az ISS-ről. Ezen két küldetés viszont közrefog egy orosz teherszállító missziót is, nevezetesen a május 24-én induló Progressz MSz-23-at, tehát az orosz szegmens kozmonautái sem fognak unatkozni.

Természetesen a változtatásokra bármelyik művelet esetében van esély, de az biztos, hogy ritkán tapasztalható forgalom jellemzi az űrállomás életét ezekben a hetekben!

Dark mode powered by Night Eye