Mozgalmas időszak van és lesz is a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Több űrséta végrehajtása után személyzet- és teherszállító űrhajók érkezése és távozása lesz az ISS menetrendjében.

Az elmúlt két és fél hétben összesen három űrsétára került sor a Nemzetközi Űrállomáson, melyből kettőt a Roszkoszmosz, egyet pedig a NASA hajtott végre. Az orosz szegmensen előbb április 19-én, majd néhány napja, május 4-én hajtott végre feladatokat Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin, a két művelet között pedig április 29-én Stephen Bowen (NASA) és Sultan Al-Nejadii is járművön kívüli tevékenységet (EVA) végzett.
Ami a közeljövő menetrendjét illeti, ugyancsak mozgalmas hetek várnak a személyzetre. Rögtön a mai napon, 13:10-től újabb művelet következik: a Crew Dragon Endeavour fog automata üzemmódban átdokkolni a Harmony modul zenit oldali (világűr felé néző) PMA-3 csatlakozó portjáról az elülső, PMA-2 portra. Ehhez, ahogy hasonló esetben lenni szokott, a Crew-6 személyzete elfoglalja üléseit az űrhajóban, hogy ha bármilyen probléma lépne fel, ami megakadályozná az újbóli dokkolást, legyen lehetőségük visszatérni a Földre. Az Endeavour áthelyezésére a június elejére kitűzött CRS-28 Cargo Dragon érkezése miatt van szükség, mivel a teherűrhajó újabb iROSA napelemtáblákat fog magával vinni az ISS-re, és a Canadarm2 robotkarral csak a zenit oldali dokkolóportnál érik el a vákuumnak kitett csomagteret a táblák kiemeléséhez. 

Az ISS-en jelenleg tartózkodó űrhajók. A Crew Dragon a képen balra néző dokkolóportra fog átparkolni. Forrás: NASA

Ezt követően május 12-én máris újabb orosz űrsétára (VKD-58) kerül majd sor, ami az utolsó kitűzött EVA lesz a Nauka modul és az ERA robotkar szerelési munkáihoz és más feladatok végrehajtásához. 
A következő esemény az amerikai szegmensen várható, a legfrissebb hírek szerint ugyanis az Axiom-2 küldetés indítását magyar idő szerint május 21-re tűzte ki közösen a NASA, a SpaceX és az Axiom Space, a fentebb említett CRS-28 teher- és utánpótlás szállító Cargo Dragon pedig június 3-án 18:34-kor startolhat. Ez viszont azt jelenti, hogy az Ax-2 misszió nagyjából 10 napos lehet, mivel a két dokkolóport közül az egyiket a Crew Dragon Endeavour foglalja el, viszont helyet kell biztosítani a szintén érkező Cargo Dragonnak. Az átálláshoz pár napra biztosan szükség lesz, ezért az Ax-2 űrhajója várhatóan június 1-2 körül csatlakozhat le az ISS-ről. Ezen két küldetés viszont közrefog egy orosz teherszállító missziót is, nevezetesen a május 24-én induló Progressz MSz-23-at, tehát az orosz szegmens kozmonautái sem fognak unatkozni.

Természetesen a változtatásokra bármelyik művelet esetében van esély, de az biztos, hogy ritkán tapasztalható forgalom jellemzi az űrállomás életét ezekben a hetekben!

Dark mode powered by Night Eye