Mozgalmas nap a SpaceX-nél: Starlink-indítás és Cargo Dragon-visszatérés

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Tegnap néhány óra alatt két fontos műveletre is sor került a SpaceX-nél: először a CRS-25 utánpótlás-szállító küldetés Cargo Dragon teherűrhajója dokkolt le a Nemzetközi Űrállomásról magyar idő szerint 17:07-kor, majd 21:21-kor egy újabb Starlink-indítást hajtott végre a cég.

A C208 jelű űrhajó 34 napot töltött az ISS-en július 16-a óta, ahová számos tudományos kutatáshoz és kísérlethez szükséges eszközzel érkezett, és ahonnan több kutatási eredménnyel tér vissza a Földre. A ledokkolás előtt pár órával a Crew-4 tagjai ellenőrizték a rakomány megfelelő elhelyezését, lezárták a zsilipajtót, majd a földi irányítás Houstonból engedélyt adott az elengedési folyamat lépéseinek megkezdésére. Végül nem sokkal délután 5 óra után vált le a Cargo Dragon a Harmony modul elülső dokkolóportjáról, és kezdte meg az egy napos visszatérési folyamatot. Több pályacsökkentő manővert hajtott azóta végre az űrhajó automata üzemmódban, egy utolsó hajtóműves fékezés után fog visszatérni a Föld légkörébe, majd a tervek szerint szombat este 9 óra körül fog vízre szállni vagy az Atlanti-óceánon, vagy a Mexikói-öbölben. A végső leszállási helyszínt folyamatosan monitorozzák a SpaceX és a NASA csapatai, és az időjárási körülmények alapján fogják kiválasztani a legalkalmasabb zónát.

A nap másik eseményeként ismét egy Starlink-indításra került sor Cape Canaveral-ből. A Falcon-9 B1062 hordozórakéta 53 műholddal a rakterében indult el az SLC-40 indítóállásról (ahonnan egyébként az a KPLO küldetés is indult, amit volt szerencsénk nekünk is élőben figyelemmel kísérni kint tartózkodásunk során). A rakéta első fokozatát mindössze 26 nap alatt készítették fel az újabb indításra a július 24-i Starlink 4-25 jelű küldetés után. Ezúttal a 4-27 misszióra került sor, ami a nevéből adódóan ismét a teljes konstelláció 4. rétegének bővítéseként indult. Ezúttal is minden teljesen simán ment az emelkedés során, majd az első fokozat kilencedik alkalommal is tökéletes leszállást hajtott végre az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, nagyjából 650 km-es távolságban Floridától észak-keletre. Az újabb sikeres felbocsátásnak köszönhetően immár 3108 Starlink műholdat juttatott a SpaceX alacsony Föld körüli pályára, melyek közül jelenleg 2313 üzemel. Az emelkedési pályának és az időpontnak köszönhetően Európa felett is láthatóak voltak a már levált műholdak, illetve a rakéta második fokozata is, amiket csapatunk tagja, Nagy Szabolcs is remekül megörökített:

Az 53 műhold két lánca, alattuk a második fokozat már előre néző hajtóművel a visszatérési manőver előtt. Fotó: Nagy Szabolcs

A 4. réteg kiépítése már több mint 70%-ban teljesült, ugyanis a tervezett 1584 műholdból már 1126-ot indítottak el az 540 km magas és 53,2° inklinációjú pályára. Ez a szám akár már jövő vasárnap tovább nőhet, hiszen a 4-23 jelű küldetés következik, ezt megelőzően szombaton pedig a Vandenberg Űrhaderőbázisról is újabb műholdcsoport indulhat, ami a 3. réteget fogja bővíteni.

A tegnapi indítást mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon:

Fotó: Michael Cain (@mdcainjr)

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye