Műholdak keresik az új hordozórakétájukat + orosz űrhírek

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

A SpaceNews új összeállítása szerint 16 misszió, több mint 200 műholdja maradt hordozórakéta nélkül a Szojuz embargója miatt – korábbi hírfolyamunk a háború űripari hatásairól itt olvasható. A legnagyobb veszteség a OneWeb céget érinti, nekik 6 küldetésük marad el, de a listán van 4 db európai Galileo navigációs műhold és az Euclid űrtávcső is.

Forrás: SpaceNews

Egyelőre még nincs arról hír, hogy a fenti műholdak milyen rakétával indulnak majd, de a piac meglehetősen korlátozott jelenleg: az Ariane-5, Vega, Atlas-V hordozók már nem fogadnak új megrendeléseket, az indiai rakéták még nem bizonyították, hogy képesek rendszeresen és gyakran indulni, az új hordozók (Vulcan, New Glenn, Ariane-6, Vega-C, HIII) bemutatkozására pedig még mindig várni kell. Az egyetlen opció a SpaceX Falcon-9 rakétája: ha a megbízók minél hamarabb (és olcsón) akarják indítani a küldetéseiket, akkor várhatóan több új megrendelést is kap hamarosan az amerikai cég.

Korábbi OneWeb indítás Vosztocsnijból

  • Francia Guyanán 3 db Szojuz-ST rakéta és 3 db Fregat felső fokozat maradt, de ezeket az orosz mérnökök nélkül nem tudják felhasználni, kérdéses, mi lesz a hordozórakéták sorsa. Az áruk az orosz félnek már korábban ki lett fizetve, de ők nem fizetik vissza a vis maior helyzet miatt.
  • Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője (valószínűleg attól félve hogy az orosz rakétamérnökök külföldre távoznak) megtiltotta, hogy az űrhivatal dolgozói elhagyják az országot, illetve az összes szabadságot is visszavonták. Két ország kivétel: Fehéroroszországba és Kazahsztánba továbbra is mehetnek az orosz űrhivatal munkatársai.
  • Mivel a Twitter hivatalosan már nem elérhető Oroszországban, ezért a Roszkoszmosz hivatalos Twitter-oldala már egy hete nem közöl frissítéseket. Rogozinra ez a megkötés nem vonatkozik, ő továbbra is folyamatosan osztja a háborús propagandát a fiókján, és korábbi űrhajósokkal is szívesen vitázik, legutóbb Scott Kellyvel volt egy erős szóváltása. A Roszkoszmosz angol nyelvű közleményei Telegramon elérhetőek.
  • A bajkonuri OneWeb-missziókhoz szánt már elkészült Szojuz rakétákat az orosz kereskedelmi űrcégeknek ajánlották fel, Rogozin a napokban egy telekonferencián beszélt a cégek képviselőivel. Az indításért csak jelképes összeget kérnének, de kétséges, hogy a kezdetleges szinten lévő orosz privát szektor elő tud-e rukkolni valamilyen műholddal.
  • Bajkonurban a város képviselői és az űrkikötő személyzete „Z” és „V” betűt formázott, így támogatva az ukrajnai „speciális hadműveleteket”.
  • Március 18-án indul az új orosz személyzet a Nemzetközi Űrállomásra (Szojuz MSz-21), március 30-án pedig visszatér a jelenlegi legénység (köztük az amerikai Mark Vande Hei is).
  • Magyar idő szerint ma este 20:35-kor újabb pályaemelésre kerül sor a Nemzetközi Űrállomáson: a Progressz MSz-18 hajtóműveit 320 másodpercig kapcsolják be, így növelve az ISS pályájának a magasságát 0,85 kilométerrel.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye