Műholdpáros indul a Föld sarkvidékeinek kutatására

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Hamarosan egy műholdpáros indul az űrbe egy Electron hordozó rakterében a NASA megbízásából, amelyek segítenek majd jobban megérteni, hogy bolygónk sarkvidékeiről mennyi hő áramlik a világűrbe, és hogy ez miként befolyásolja az éghajlatunkat. A misszió a PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment) nevet viseli, cipősdoboz méretű űreszközei pedig hamarosan a Föld két legtávolabbi régióját, az Északi-sarkvidéket és az Antarktiszt fogják tanulmányozni. A CubeSatok olyan infravörös spektrométerrel lettek felszerelve, melyek adatai által átfogóbb képet kaphatunk arról, hogy a felmelegedés következtében milyen módon változik a tengerszint, az időjárás, valamint a hó- és jégtakaró.

A duó által gyűjtött információknak köszönhetően a kutatók egyrészt felismerhetik, hogy az említett területek mikor és hol bocsátják ki a hőt az űrbe, másrészt arra is fény derülhet, hogy az 1970-es évek óta miért melegedett az Északi-sarkvidék több mint 2 és félszer gyorsabban, mint a bolygó többi része. A küldetés mindemellett kielégítőbb választ adhat a sarki jég fogyásának okára, valamint a tengerszint emelkedésével kapcsolatos kérdésekre, ami pedig segíthet a kutatóknak pontosabban megjósolni, hogy a Föld és a világűr közötti hőcsere miként fog változni a jövőben, és hogy ezek a változások milyen hatással lesznek például a jégtakaró olvadására, a légköri hőmérsékletre, vagy a globális időjárásra.

A PREFIRE CubeSat egyikének illusztrációja. Forrás: NASA/JPL-Caltech
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye