Működésbe lépett a Nemzetközi Űrállomás optikai kommunikációja

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A NASA ILLUMA-T névre keresztelt technológiai demonstrációja, mely novemberben indult a Nemzetközi Űrállomásra a CRS-29 misszióval, 2023. december 5-én sikeresen kapcsolatot létesített az ügynökség geoszinkron pályán keringő LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) rendszerével. Az ILLUMA-T és az LCRD azon felül, hogy először cserélt adatokat, demonstrációs példaként is szolgál azzal kapcsolatban, hogy például az ISS miként profitálhat egy, a fentebb említett pályán elhelyezett lézeres kommunikációs űreszköz előnyeiből.

Mindezt megelőzően (de már az űrállomásra való telepítés után) az üzemeltetésért felelős mérnökök megkezdték a pályán belüli tesztelést, hogy biztosítsák az ILLUMA-T névleges működését. A konfigurálás mint láthatjuk eredményes volt, hiszen megvalósult a tényleges kommunikáció a 2021-ben indított LCRD-vel, melyek között 1,2 gigabit/másodperc sebességgel cserélődnek az adatok.

A lézeres, vagy más néven optikai kommunikáció, a hagyományos rádióhullámok helyett infravörös fényt használ a küldésre, illetve fogadásra. Használata nagymértékben növeli az adatátviteli sebességet, tehát a hatékonyságot, így egyetlen adás során nagyobb terjedelmű információ (például képet és videót) cseréje lehetséges.

A lézeres kommunikáció képességeinek demonstrálása többféle küldetéssel. Forrás: NASA/Dave Ryan
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye