Működésbe lépett a Nemzetközi Űrállomás optikai kommunikációja

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A NASA ILLUMA-T névre keresztelt technológiai demonstrációja, mely novemberben indult a Nemzetközi Űrállomásra a CRS-29 misszióval, 2023. december 5-én sikeresen kapcsolatot létesített az ügynökség geoszinkron pályán keringő LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) rendszerével. Az ILLUMA-T és az LCRD azon felül, hogy először cserélt adatokat, demonstrációs példaként is szolgál azzal kapcsolatban, hogy például az ISS miként profitálhat egy, a fentebb említett pályán elhelyezett lézeres kommunikációs űreszköz előnyeiből.

Mindezt megelőzően (de már az űrállomásra való telepítés után) az üzemeltetésért felelős mérnökök megkezdték a pályán belüli tesztelést, hogy biztosítsák az ILLUMA-T névleges működését. A konfigurálás mint láthatjuk eredményes volt, hiszen megvalósult a tényleges kommunikáció a 2021-ben indított LCRD-vel, melyek között 1,2 gigabit/másodperc sebességgel cserélődnek az adatok.

A lézeres, vagy más néven optikai kommunikáció, a hagyományos rádióhullámok helyett infravörös fényt használ a küldésre, illetve fogadásra. Használata nagymértékben növeli az adatátviteli sebességet, tehát a hatékonyságot, így egyetlen adás során nagyobb terjedelmű információ (például képet és videót) cseréje lehetséges.

A lézeres kommunikáció képességeinek demonstrálása többféle küldetéssel. Forrás: NASA/Dave Ryan
Dark mode powered by Night Eye