Nagy mennyiségű vizet találtak a Mars felszíne alatt

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

December 15-én tette közzé az Európai Űrügynökség (ESA) a hírt, miszerint az ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) űrszonda jelentős mennyiségű vizet fedezett fel a Mars óriási kanyonrendszerének, a Valles Marinerisnek szívében.

A Mars felszíne alatt rejtőző vizet az űrszonda FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector) elnevezésű műszere találta meg, amely a Mars talajának legfelső rétegeiben található hidrogént térképezi fel.

Bár az eddig is tudott volt, hogy a Marson létezik víz, a legtöbb a bolygó hideg sarkvidékein található, jég formájában. Az Egyenlítő közelében a felszínen nem jellemző vízjég jelenléte, mivel itt a körülmények nem megfelelőek ahhoz, hogy stabilan jelen maradjon. Azonban az alacsonyabb szélességi körörökön is megfigyelhető víz jelenléte, pl. amelyet az ESA Mars Expressz missziójának keretében találtak kis mennyiségben ásványokba zárva. Ezek a vizsgálatok azonban csak a bolygó felszínét kutatják, és valószínűsíthető volt, hogy a regolit által elfedett mélyebb rétegekben is előfordulhat víz.

Az ESA és a Roszkozmosz ExoMars űrszondája akár egy méteres mélységben is be tud tekinteni a felszín alá, aminek eredményeként olyan vízben gazdag területek felfedezésére is lehet esély, amelyeket a korábbi műszerekkel nem tudtak kimutatni.

Az áttörés meg is történt, a FREND egy szokatlanul nagy mennyiségben hidrogént tartalmazó területet mutatott ki a Valles Marineris kanyonrendszerben. Feltételezve, hogy a hidrogén, amit a műszer kimutatott vízmolekulákhoz kötődik, a felszínközeli anyag 40%-a vízből áll ebben a régióban.

A Candor Chasma kanyon. Kép forrása: ESA

A vízben gazdag terület körülbelül Hollandia nagyságú, és részben a Candor Chasma elnevezésű völgy területén található. A Candor Chasma az egyik legnagyobb, legmélyebb kanyon a Valles Marineris kanyonrendszer középső részén. Tudni kell, hogy a Valles Marinerist egykor a feltételezések szerint helyenként víz borította, így volt rá esély, hogy a kőzetekbe beszivárgó víz még mind a mai napig megtalálható a felszín alatt, amelyre a mostani mérési eredmények kézzelfogható bizonyítékot is szolgáltattak, azonban ez a mennyiség több, mint amennyire a kutatók számítottak.

A FREND nevű műszer neutronok detektálásával térképezte fel a Mars talajának hidrogéntartalmát. Neutronok akkor keletkeznek, amikor a Marsra nagy energiájú, galaktikus kozmikus sugárzásként ismert részecskék csapódnak. A szárazabb talaj több neutront bocsát ki, mint a nedvesebbek, ebből következtetni lehet arra, hogy mennyi víz van a talajban.

A Valles Marineris kanyonrendszer részlete. A kép alján lévő színes skála a „víz-egyenértékű hidrogén” (WEH) tömegarányos (wt%) mennyiségét mutatja. Az ábrán középen látható lila kontúrok a most felfedezett vizet tartalmazó területet mutatják. A „C” betűvel jelölt területen a felszínközeli anyag akár 40%-a is vízből állhat (tömegarányosan). Kép forrása: ESA

A most felfedezett környezet nagyban hasonlít a földi permafroszt régiókra. Itt az állandóan alacsony hőmérséklet miatt a száraz talajban tartósan megmarad a vízjég. A Marson ez a víz előfordulhat akár jég formájában, vagy kémiailag más ásványi anyagokhoz kötődve. Más megfigyelések azonban azt mutatják, hogy a Mars ezen részén található ásványok jellemzően csak néhány százaléknyi vizet tartalmaznak, sokkal kevesebbet, mint amit ezek az új megfigyelések bizonyítanak, így a tudósok azt feltételezik, hogy ez a víz inkább jég formájában létezik. Ez azonban ellentétes a fent leírt megállapítással, miszerint a körülmények nem megfelelőek ahhoz, hogy a vízjég stabilan jelen maradjon. Ez általában azt jelenti, hogy elpárolog a Mars ezen régiójában az egyenlítőhöz közeli hőmérsékleti és nyomásviszonyok miatt. Ugyanez vonatkozik a kémiailag kötött vízre is: a hőmérséklet, a nyomás és a hidratáció megfelelő kombinációja kell ahhoz, hogy az ásványok ne veszítsék el víztartalmukat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Valles Marineris kanyonrendszer ezen részén a körülmények valamilyen különleges, egyelőre tisztázatlan kombinációjának kell jelen lennie ahhoz, hogy a víz megmaradjon, vagy az sem elképzelhetetlen, hogy valamiféle utánpótlása van.

Ezeknek a megismerése még további kutatásokat igényel, de a mostani felfedezés a Valles Marineris kanyonrendszert még ígéretesebb célponttá teszi a bolygóra irányuló jövőbeli felfedező missziók számára.

A Valles Marineris kanyonrendszer egy része. Kép forrása: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye