Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős mérföldkövet a B1062 jelű rakéta, amelyhez nekünk is személyes élményünk kötődik.

A hét utolsó indítása is egy adag Starlink műhold felbocsátására irányult, ami önmagában nem jelentene túl nagy újdonságot, azonban a 6-49 jelű küldetés során egy komoly rekordot ért el a SpaceX: 20. alkalommal repült a B1062 jelű hordozórakéta! A 2020. november 5-én debütáló Falcon-9 ráadásul nekünk, a Spacejunkie csapatának is szívhez közelebb álló, de erről kicsit később…

A küldetés magyar idő szerint 3:40-kor vette kezdetét a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról. Mindössze 28 nappal előző bevetése után indult útjára a fent említett Falcon-9, mely 23 műholddal megpakolva emelkedett a magasba, de az indítóállás esetében is megdőlt egy rekord: mindössze 68 óra telt el két indítás között!
A fokozatok ezúttal is hibátlanul teljesítették a számukra kijelölt feladatokat, az első fokozat a szétválás után sima leszállást hajtott végre az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, a második fokozat pedig nagyjából egy órával az indítást követően engedte útjára a szatelliteket. Ezzel a SpaceX már 38 küldetésnél jár idén, a műholdak számát tekintve pedig 6166 egység indult eddig, melyek közül 5177 üzemel. 

Ami viszont ismét kiemelendő teljesítmény, az az első fokozat 20. hibátlan repülése! Korábban a B1058 jelű első fokozat járt ehhez legközelebb, de tavaly decemberben, 19. útja után az óceánba borult a drónhajóról, miközben vontatták vissza Port Canaveral-be. Csak idő kérdése volt, mikor ér egy újabb booster ehhez a mérföldkőhöz, és ez ma meg is történt. Amikor 2017 tavaszától kezdve elindultak az újrahasznált rakéták, a SpaceX nagyjából 10 repülést becsült az első komolyabb karbantartási munkáig, illetve szinte kivétel nélkül mindenki úgy állt az újrahasznosításhoz, mint egy lehetetlen vállalkozás, ami csak a pénzt nyeli…Ehhez képest a rekord immár 20 repülés, és több fokozat is már ennek közelében jár nagyobb javítások nélkül. 

Fotó: Pete Carstens (@CarstensPete)

És miért áll hozzánk is közelebb az immár flottavezér Falcon-9 B1062?
Amikor 2022 nyarán az Egyesült Államokban jártunk, épp akkor tért vissza a Starlink 4-27 küldetésről ez a fokozat, így lehetőségünk volt a földről és egy helikopteres repülés közben a levegőből is lefotózni!

Fotó: Bocz Bálint (spacejunkie.hu)

A teljes dokumentumfilm az utazásunk ezen szakaszáról az alábbi linken nézhető vissza:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye