Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a SES tulajdonában lévő geostacionárius távközlési műhold kapott helyet a hordozó rakterében. A start helyszíne Florida volt, pontosabban az SLC-40 indítóállás, a hajtóművek begyújtása pedig magyar idő szerint 23:35-kor zajlott le. Ahogyan azt megszokhattuk, az F9 gond nélkül növelte a sebességét, illetve magasságát, és ugyanilyen precízen vissza is tért az első fokozata (B1080) a kijelölt Just Read The Instructions drónhajó fedélzetére. A második fokozat feladata ekkor még nem zárult le, hiszen hasznos terhét tovább kellett gyorsítania, amit kicsivel később a pályára állítás követett. Így tehát újabb megbízatást zsebelt be a SpaceX, amely 2024-et tekintve már a 62. volt. Ami fontos statisztikai adat még, hogy a tegnapi volt összességében a 250. drónhajós visszatérés.

Ha kíváncsiak vagytok, a SpaceX F9-ből álló flottája hogyan teljesít, azaz lebontva hány repülésen vannak túl, ajánljuk figyelmetekbe  erre vonatkozó adatbázisunkat, melyet ide kattintva érhettek el.

Forrás: SpaceX

ASTRA 1P/SES-24

Mint azt feljebb említettük, egy távközlési szatellitről van szó, amely Európa-szerte biztosítja majd a közvetlen televíziós műsorszórási szolgáltatásokat. A nagyjából 5000 kilogrammos űreszköz a Thales Alenia Space által kifejlesztett Spacebus-Neo-200 platformra épült, amely teljesen elektromos meghajtással rendelkezik. A Ku-sávban működő műhold energiaállatásért két darab kihajtható napelemtábla felel, feladatát pedig geostacionárius pályán fogja ellátni.

Forrás: Thales Alenia Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye