Nagyösszegű megrendelésről írt alá szerződést a ULA és a Northrop Grumman

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Komoly összegű támogatás elnyeréséről adott hírt tegnap a Northrop Grumman (NG) amerikai rakéta- és repülőgép hajtóműgyártó vállalat. A United Launch Alliance (ULA) konzorciummal 2 milliárd dolláros, több évre szóló szerződést írtak alá GEM 63 és GEM 63XL típusú oldalsó szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták gyártásáról, melyek főleg az Amazon Kuiper-projektjének keretében végrehajtott rakétaindításokhoz lesznek szükségesek. Az erről szóló megállapodásról először április végén adtak hírt, végül tegnap került sor a szerződés végleges lezárására és aláírására.

Az NG már több évtizedes tapasztalattal rendelkezik segédrakéták gyártásában, és a ULA jelenlegi Atlas-V, illetve az idén bemutatkozó újgenerációs Vulcan rakétájához is ők gyártják a Graphite Epoxy Motor nevű részegységeket. A legutóbbi fejlesztésű negyedik- és ötödik generációs verziókat 2015 óta használják az Atlas-V rakétákon, jelentősen növelve azok hasznos teherkapacitását. A 63 hüvelyk (kb. 160 cm) átmérőjű változat a 2020 novemberi NROL-101 küldetésen mutatkozott be, míg a meghosszabbított kialakítású GEM 63XL egységeket Vulcan-indítások során alkalmazzák majd. Ezek egyébként a leghosszabb segédrakéták, melyek egy darabból állnak.

A támogatásnak köszönhetően jelentősen megnő a NG gyártási kapacitása, amire szükség is lesz: a ULA tervei szerint a következő években akár 20-25 Vulcan-indítást hajtanának végre, illetve a maradék Atlas-V-tel végrehajtandó küldetéseket is teljesíteniük kell, a hasznos tehertől függően pedig akár 5 darab segédrakétát is felszerelhetnek a hordozók törzsére.

Renderkép egy Vulcan indításáról. Forrás: ULA

Dark mode powered by Night Eye