Nagyüzem a SpaceX McGregor-i telephelyén

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Az újrahasznosítható első fokozatok egyik nagy előnye (az alacsony árukon kívül), hogy jóval kevesebbet kell belőlük gyártani. A SpaceX az elmúlt 1-2 évben jelentősen csökkentette a Block-5 típusú Falcon-9 első fokozatok gyártását a texasi McGregorban, ugyanis a meglévő flotta bőven ki tudta szolgálni az indításokra a keresletet, és ma már 8 és 9 alkalommal is újrahasználnak egy hordozót. Tavaly például csak 5 új első fokozatot építettek.

Egy új Falcon-9 első fokozat

Fotó: @bluemoondance/Twitter

Az egyik új első fokozat, a B1066 jelű Falcon Heavy középső booster (center core), amin a jelentések szerint március 19-én és 23-án is statikus hajtóműteszteket hajtottak végre. A boostert március 24-én szerelték le a tesztállásról készítették elő szállításra Floridába. Ezt a fokozatot az idén júliusban induló USSF-44 küldetésen használják majd. Egy másik, eddig nem látott első fokozat is előkerült ugyanezen a napon, amit végül március 27-én állítottak fel a tesztállásra egy statikus hajtóműtesztre. Ennek a fokozatnak az azonosítója B1067, azt viszont egyelőre nem tudjuk, hogy melyik küldetésre használják majd.

Az USSF-44 Falcon Heavy indításra a két új oldalsó gyorsítófokozatát (B1064 és B1065) már januárban sikeresen letesztelték, és azóta meg is érkeztek Floridába. Idén októberben még egy Falcon Heavy indítás várható (USSF-52), ennek a fokozatait is hamarosan tesztelhetik McGregorban.

Amúgy egy ideje tervezzük az oldalon egy adatbázis létrehozását, amiben az aktív Falcon-9 első fokozatokat és Dragon űrhajókat gyűjtenénk össze. Írjátok meg kommentben, ha tetszik az ötlet.

Dark mode powered by Night Eye