Nagyüzem a SpaceX-nél: két sikeres Falcon-9 indítás öt órán belül

Kapcsolódó

Az 500. Hosszú Menetelés rakéta indult el múlt éjjel

A jubileumi küldetés keretében újabb Jaokan földmegfigyelő műholdak álltak...

A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a...

A nap képe #1312 – Bennu minta mikroszkóp alatt

A Bennu aszteroidából származó minta egy mikroszkópos tárgylemezen előkészítve...

14 céget választott ki a DARPA holdi infrastruktúrák terveinek tanulmányozásához

A résztvevők között a legkisebb startupoktól kezdve a legnagyobb...

Sikerrel teljesítette első üzemszerű repülését a Landspace Csucsüe-2 rakétája

Továbbra is ez a világ egyetlen olyan metán meghajtású...

Továbbra is külön ligában játszik a hawthorne-i cég a versenytársakhoz képest, és nem lassít a tempón: tegnap este és éjjel alig több mint négy óra leforgása alatt két rakétaindítást is végrehajtottak, melyek közül az egyik egy újabb „házon belüli” Starlink, a másik az SES megbízásából megvalósuló küldetés volt.

Először a Starlink 2-8 misszió indult el magyar idő szerint 20:26-kor, mely a Falcon-9 hordozó 212. startja volt. A B1071 jelű hordozó 52 db Starlink v1.5 műholdat emelt a magasba, majd állított pályára. Az indítás helyszínéül a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E komplexuma szolgált, melynek mindkét platformját (SLC-4E, LZ-4) a SpaceX bérli.

Az első fokozat a tegnap esti bevetéssel együtt már négyszer indult ilyen típusú műholdakkal. További repüléseit az NROL-87, az NROL-85, a SARah-1, és a SWOT missziók tették ki. Így tehát mint látható, már összesen 8 sikeres landolást hajtott végre az F9 enyhén kormos fokozata. Utóbbi számmal el is árultuk, hogy a leszállás ezúttal sem okozott gondot, amit az Of Course I Still Love You drónhajó fedélzetére hajtott végre.

A Falcon-9 második fokozata hasonlóan jól teljesített, mely vákuum optimalizált Merlin 1D hajtóművének segítségével a kijelölt pályára szállította a szatelliteket, ezáltal bővítve a konstelláció második rétegét.

A Falcon-9 B1071 indítása Vandenbergből. Fotó: SpaceX

Miközben ez a küldetés zajlott, már megkezdődött az Egyesült Államok másik oldalán, a floridai Cape Canaveral-ben az SES-18 & 19 misszió főszereplőjének, a Falcon-9 B1069 rakétának a felkészítése is. A raktérben a luxemburgi SES S.A. vállalat két darab geostacionárius távközlési műholdja várta a startot, amire az Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról került sor 0:38-kor. Ez a Falcon-9 hatodik küldetésére indult, mindössze 43 nappal előző bevetése, a Starlink 5-3 február 2-i végrehajtása után. Ezúttal is minden simán zajlott az emelkedési és a fokozatszétválási fázisok során, az első fokozat az Atlanti-óceánon várakozó Just Read The Instructions drónhajóra hajtott végre mintaszerű visszatérést és leszállást, a második fokozat eközben elérte a szükséges első keringési sebességet jelentő 27000 km/órát. 18 perccel később második alkalommal is beindult az MVac vákuum-optimalizált Merlin hajtómű, hogy 47 másodperces működésével a kijelölt pályára juttassa a két műholdat. Ezek leválására T+32:15 és 32:25-kor került sor, előbb a 18-as, majd a 19-es számú szatellit vált le a platformról.
Erős hetet zárt tehát a SpaceX, hiszen a szerdai CRS-27 küldetéssel együtt pár nap alatt három tökéletes felbocsátást hajtottak végre. A következő misszióra a jelenlegi tervek szerint jövő pénteken kerülhet sor, melyet akár még kettő követhet ebben a hónapban, így akár nyolc indítás is szerepelhet a cég neve mellett csak márciusban.

A Falcon-9 B1069 a legnagyobb aerodinamikai erőhatásokat jelentő légköri réteget szeli át. Fotó: Michael Cain @mdcainjr
Fotó: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye