„Napkígyó” kúszott át csillagunk felszínén

Kapcsolódó

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

Az ESA és a NASA Solar Orbiter nevű napkutató űrszondája egy olyan jelenséget figyelt meg, amit hidegebb légköri gázok okoztak, és amely átkígyózva suhant végig a Nap mágneses mezején. A „kígyót” 2022. szeptember 5-én obszerválták, amikor a szonda épp úton volt a Nap felé, hogy ott egy közeli elhaladást hajtson végre, melyet október 12-én teljesített is. A hűvös plazmából álló „folyam” a Nap mágneses mezejét követte, pontosabban annak egy különösen hosszú fonalát, mely központi csillagunk egyik oldaláról a másikra nyúlik át.

„A plazma a jelenség során egyik oldalról a másikra áramlik, viszont a mágneses mező rendkívül eltorzult. Tehát azért kapjuk ezt az irányváltást, mert egy csavarodott szerkezetet figyelünk meg fentről.” –magyarázta David Long, a brit Mullard Space Science Laboratory (UCL) munkatársa, aki a jelenség vizsgálatát vezeti.

A mozgóképet a Solar Orbiter fedélzetén lévő Extreme Ultraviolet Imager elnevezésű műszer felvételeiből készítették time-lapse formájában. A valóságban a „kígyónak” körülbelül három órára volt szüksége, hogy megtegye az utat, de a távolságokat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a plazma másodpercenként körülbelül 170 kilométeres sebességgel haladhatott.

Forrás: ESA

A jelenséget az teszi olyan érdekessé, hogy egy olyan aktív régióból indult, ahol később kitörést is észleltek, melynek következtében több milliárd tonna plazma lökődött ki az űrbe. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a „kígyó” egyfajta előfutára volt ennek az eseménynek, amit egyébként a Solar Orbiter számos műszerével rögzített is. Ennél is izgalmasabb, hogy a kitörésből származó plazma történetesen a Parker Solar Probe fölött söpört végig, lehetővé téve, hogy a napszonda is méréseket végezhessen annak összetételével kapcsolatban.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye