Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket Lab üdvöskéje, az Electron. A hordozó idei ötödik repülését teljesítette, melyet az új-zélandi Mahia-félszigeten fekvő LC-1 startállásról kezdett meg magyar idő szerint 00:32-kor. A rakéta emelkedése az előírt profilnak megfelelően zajlott le, csakúgy mint a többi szakasz, ide értve a Max-Q-t, tehát a legnagyobb aerodinamikai nyomást jelentő légköri réteg átvészelését, a fokozatok szétválását, valamint az ún. battery hot swap műveletet, amikor is a második fokozat kimerülő akkumulátora (ami a hajtómű működéséhez szükséges) leválik, és egy új váltja fel. A Kick Stage végfokozat szintén kiválóan tette a dolgát, és a kívánt magasságig juttatta a küldetés két darab hasznos terhét, melyeket röviden be is mutatunk a továbbiakban.

Kezdjük is talán az elsődleges, hamarabb leváló NEONSAT-1 űreszközzel, mely egy nagy felbontású optikai kamerával ellátott földmegfigyelő műhold. A szatellitet a Koreai-félsziget mentén bekövetkező természeti katasztrófák megfigyelésére tervezték, melyhez mesterséges intelligenciát párosítanak. A tervek szerint 2026-ban és 2027-ben további NEONSAT műholdakat indítanak a NEONSAT konstelláció kiépítése érdekében. A program több koreai egyetemi, ipari és kutatóintézet együttműködésében valósul meg, a finanszírozásért pedig az MSIT (Ministry of Science and ICT) felel.

A NEONSAT-1. Forrás: Rocket Lab

A második, talán picit érdekesebb hasznos teher a NASA következő generációs napvitorla-technológiája, az ACS3 (Advanced Composite Solar Sail System). A demonstrációhoz a NanoAvionics által épített, 12U méretű CubeSat-ot használják, ami a rugalmas polimer és szénszálas anyagokból készült tartószerkezetet (boom) hivatott tesztelni. A küldetés elsődleges céljaként az újfajta szerkezet sikeres bemutatását jelölték meg, de természetesen a vitorla teljesítményét is szeretnék bizonyítani. Emellett egy sor, pályaváltoztatásra alkalmas manővert is kipróbálnak majd, valamint adatgyűjtés is tervben van a még nagyobb vitorlákkal végrehajtott esetleges jövőbeli missziókhoz. További információ korábbi cikkünkben olvasható.

Tesztelés közben. Forrás: NASA
Forrás: NanoAvionics
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye