NASA 2021 költségvetés: Érvágás az Artemis-programnak

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

Az amerikai törvényhozás felsőháza, vagyis a Szenátus közzétette a NASA jövő évi költségvetésének tervezetét.

Az űrhivatal költségvetésének meghatározása egy rettentően bonyolult folyamat, mely minden év februárjában kezdődik a kormányzat által benyújtott tervezettel. Ezután a Kongresszus alsó háza, és a Szenátus következik a saját költségvetési ajánlásával, melyet később a különböző albizottságok próbálnak egységgé kovácsolni és a végén megszavazni.
Ezúttal a republikánusok vezette Szenátus jelentette meg a tervezetét, mely nem a NASA tervei szerint alakult.

A NASA által kért éves 25.2 milliárd dollár helyett 23.5 milliárd lenne a költségvetés 2021-re, és az Artemis-program emberes leszállóegység megépítésére (HLS, Human Landing System) kért 3.3 milliárd dollár helyett csak 1 milliárdot kapna az űrhivatal. Amennyiben a számok így maradnak, a 2024-es holdraszállási terveknek végképp befellegzett, még az új kormányzat hivatalba lépése és Jim Bridenstine távozása előtt.

A költségvetési tervezet minden kért összeget megadna az SLS-programnak (ki gondolta volna?), sőt újból törvényben rögzítenék, hogy az Europa Clipper űrszondát csak SLS rakétával indíthatják. Emlékeztetőül, a NASA 1.5 milliárd dollárt spórolna egy kereskedelmi rakétával, itt írtunk erről részletesen.
A mostani hír egy kiváló emlékeztető arra, hogy a NASA továbbra is a Szenátusra van hagyatkozva: amire a szenátorok szeretnék, a NASA csak arra költheti a pénzét.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye