NASA US | Mars 2020 küldetés profil

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A marsjáró kerekei
A Perseverance-nek összesen hat darab kereke van, mindegyik saját motorral rendelkezik. A kereket úgy tervezték, hogy a rover egy helyben is tudjon forogni, ezzel 360 fokos mozgást biztosítva. A kerekeket titániumcsövek tartják a helyükön, a felfüggesztésnek köszönhetően akár 40 centiméteres objektumokon is keresztül tud hajtani. Maguk a kerekek alumíniumból készültek tapadást segítő barázdákkal és ívelt titánium-küllőkkel a rúgózáshoz. A rover maximális sebesége 4,2 centiméter másodpercenként (0,15 km/h).

Curiosity és Perseverance kerekeinek összehasonlítása

A robotkar
A 2,1 méter hosszú robotkar nagyon hasonlít egy emberi karhoz. Van robotikus “könyöke” és “csuklója”, amik nagy mobilitást biztosítanak. A robotkaron végén található az ún. turret. A turret-re van ráhelyezve a WATSON, PIXL, SHERLOC, talajszenzor és a fúró.
A fúrónak összesen háróm darab cserélhető fúrófeje van: keményebb sziklafúró, talaj (regolit) fúró és egy csiszoló. A fúró segítségével tudnak regolit és sziklamintákat helyezni a tartályokba, amit majd egy nap remélhetőleg a Földre szállít egy másik szonda. A talajszenzor biztonsági célokat szolgál, a robotkar talajba ütközését hivatott megakadályozni.

A robotkar

Kommunikáció
A marsjárón három darab antenna található: ultra-magas frekvenciájú antenna (UHF), X-sávú nagy nyerségű antenna (high-gain), X-sávú alacsony nyereségű antenna (low-gain). Az UHF antenna a Mars körül keringő szondákon keresztül éri el a földi irányítást, 2 megabit/s adatátviteli sebességgel. Az X-sávú nagy nyereségű antenna direkt Föld-marsjáró kapcsolatra van tervezve. Ez forgatható, tehát bármikor a Föld felé lehet irányítani. A Földi antennától föggően 160/500 bit vagy 800/3000 bit adatátviteli sebességgel rendelkezik. Az X-sávú alacsony nyereségű antenna egy omni-directional antenna, ami annyit tesz hogy egyirányú. Ebben az esetben csak adatfogadásra van tervezve. Mivel ezt nem kell irányba állítani, folyamatos kapcsolat van a Földdel. Az adatátviteli sebessség 10 bit/s a Deep Space Network 34 méteres antennájával, 30 bit/s a 70 méteres antennával.

Az antennák

Egyéb tudományos eszközök:

  • Radar Imager for Mars’ subsurface experiment (RIMFAX) – talajradar földalatti kutatás végzésére
  • Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) – marsi meteorológiai állomás
  • Mars Oxygen ISRU Experiment (MOXIE) – szén-dioxidból való oxigén előállítási technológia demonstrációja

Ingenuity helikopter

Ez lesz az első eszköz ami repülést fog végrehajtani egy másik bolygón. Az Ingenuity a Percy hasán fog utazni a Vörös Bolygóra. Leszállás után leválasztják a helikoptert, és először egy 30 másodperces ugrást fognak végrehajtani vele, tesztelik a repülési képességeit. Ha ez sikeres, egy 30 napos idősávban további öt, pár perces repülést fognak vele végrehajtani, térképezés és fényképezési célokból. Áramellátását egy napelem biztosítja, lítium-ion akkumulátorok segítségével. Tömege 1,8 kilogramm, rotorlapátjait szén-kompozit anyagból készítették.

Forrás: Geoff Barrett
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye