Négy nap alatt két állam is csatlakozott a kínai holdbázis projekthez

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Az elmúlt napokban két taggal is bővült Kína International Lunar Research Station (ILRS) nevű holdbázis-programjához csatlakozott országok csoportja. Pénteken Csang Kocsien, a CNSA (China National Space Administration) igazgatója jelentette be, hogy Pakisztán aláírta a csatlakozási egyezményt. Az ázsiai országok között már több együttműködés született a múltban és fog is megvalósulni a jövőben: a SUPARCO (Space & Upper Atmosphere Research Commission, azaz Pakisztán Űr- és Felsőlégköri Kutató Szervezete) már több műhold felbocsátásával bízta meg Kínát, a Csang’e-6 holdi minta visszajuttató küldetésben is aktív résztvevők, a mostani csatlakozás mellett pedig közös egyezményt írtak alá az űrszemét és űrbéli eszközök hatékony kezeléséről.

Tegnap pedig Fehéroroszország írta alá a hivatalos dokumentumot, mely megerősíti az ország részvételét a későbbi holdbázis létrehozásában és fenntartásában is. Vladimir Gusakov, a Belorusz Tudományos Akadémia Elnökségének (NASB, mely alá az űripari tevékenységek, döntések koordinálása is tartozik) elnöke elmondta, hogy főleg elektronikai berendezések, eszközök létrehozásában, és fejlett kiképzési programok kidolgozásában terveznek együttműködni, de később ezt a kört tovább bővíthetik.

A  két ország csatlakozása egyelőre inkább politikai, mint valódi technológiai oldalról tekinthető relevánsnak. Sem Pakisztán, sem Fehéroroszország nem rendelkezik saját rakétarendszerrel, amivel valóban segíthetnék akár alacsony Föld körüli pályára történő hasznos terhek juttatását. Inkább a „nyugati világgal” szembeni ellensúlyozásként döntöttek az ILRS-projekt támogatása mellett, de reméljük, végül valamilyen formában aktív résztvevői lesznek a 2030-as években megvalósítandó kínai holdbázis építésének és fenntartásának.

Az ILRS illusztrációja. Forrás: CNSA/Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye