Négy óra alatt befejeződött az év első orosz űrsétája

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A kozmonauták két órával a tervezett időpont előtt fejezték be az űrsétát.

Az orosz űrséta, melynek előzetes feladatairól tegnapi cikkünkben olvashattok részletesebben, magyar idő szerint 16:57-kor kezdődött meg, amikor is Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub kilebegett a Poiszk modulból. Útjuk a Nauka modul felé vezetett, ahol a korábbi űrsétán egy, a Föld felszínének megfigyelésére szolgáló radarantennát (Napor-miniRSzA kísérlet) telepítettek, viszont akkor nem tudták teljesen üzembe helyezni, sem automatikusan, sem manuálisan. Ezúttal a radar második paneljét sikeresen kinyitották.

Nyikolaj Csub a radarantenna paneljét állítja be. Forrás: Roszkoszmosz

A rövid kitérő után jöhetett a Poiszk modul, ahol egy 2 órás munka után egy kis szünetet tartottak, ezután következett egy adapterplatform felszerelése, majd erre ráhelyezték a Kvarc-M és a Perszpektiva-KM kísérletek berendezéseit. A Kvarc-M az ISS térkorróziójának tanulmányozására és annak szabályozására szolgál, ez lehetővé teszi a környezeti paraméterek meghatározását, a legkritikusabb zónák és a térkorrózió okainak azonosítását az állomás anyagain és szerkezetein. A Perszpektiva-KM egy alakmemória effektussal rendelkező polimer kompozit anyagokból készült átalakítható szerkezet, amelyet tesztelés céljából telepítettek a Poiszk modul külső felületére.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Ezeken kívül a Bioriszk-MSzN tudományos berendezés két rögzítőelemének egyikét leszerelték, és elforgatták a BKDO (БКДО (блок контроля давления и осаждения загрязнений) nevezetű nyomást (benyomódást, becsapódás helyét) és szennyeződések lerakódását figyelő egységet. Végül kenetmintákat vettek a Nauka modul felületéről a Teszt kísérlet jegyében, melynek kérdése igen érdekes témát feszeget, mégpedig azt, hogy megengedhető-e, hogy a Föld DNS-ét egy idegen bolygóra vigyék, vagy idegen szervezetek megzavarják-e a bolygó ökoszisztémájának evolúciós fejlődését. Orosz tudósok ezekre az izgalmas kérdésekre keresik a választ, és ebben a Roszkoszmosz űrhajósai segítenek, ugyanis a mintavétel célja az idegen élet nyomainak keresése az állomás külső felületén. A Bioriszk és a Teszt kísérletek azt mutatják, hogy egyes élőlények nemcsak hogy túlélnek egy agresszív környezetben, hanem alkalmazkodnak az űrvákuum és a sugárzás feltételeihez.

Az ISS orosz szegmensének fedélzetén végzett korábbi Bioriszk-MSzN kísérletek eredményei.

Mivel a feladatok eddig tartottak, az űrhajósok lassan visszatértek a Poiszk modulba és hivatalosan 21:33-kor véget ért a tevékenység, így Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub 4 óra 36 percet töltött az űr vákuumában. Az űrséta befejezése után órákkal később, pontosabban 04:35-kor az ISS-en végrehajtottak egy szokásos pályaemelő manővert, aminek során a Progressz MSz-26 hajtóműveit hívták segítségül. A teherűrhajó hajtóművei 403 másodpercig dolgoztak és 0,6 m/s-mal növelték az ISS sebességét. A manőver után az űrállomás pályájának átlagos magassága 1 km-rel nőtt, és elérte a 414 km-es magasságot.

A tegnapi űrséta számokban:

Ez volt a(z):

  • 270. űrséta, mely az űrállomás összeszerelésére, karbantartására, fejlesztésére irányult,
  • a 1. űrséta az állomáson 2024-ben,
  • a 1. űrséta az Expedíció-71 során,
  • Oleg Kononyenko karrierjének 7. űrsétája, összesen 44 óra 30 percet tartózkodott a nyílt térben,
  • Nyikolaj Csub számára az 2. űrsétája, összesen 12 óra 17 percig tartózkodott a nyílt térben.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye