Negyedik kudarcát szenvedte el a kínai Hyperbola-1 rakéta

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A hordozó negyedik fokozatának meghibásodása a jármű és három műhold elvesztését eredményezte.

Nem alakult jól a kínai i-Space magáncég idei első felbocsátása, melyet Hyperbola-1 nevű rakétájukkal hajtottak végre. A kis teherbírású hordozó magyar idő szerint 1:40-kor indult el a Csiücsüan Űrközpont 95A jelű komplexumából, rakterében három darab Jünjao-1 időjárás-megfigyelő műholddal, és ahogy eddig minden korábbi esetben, ezúttal is napszinkron pályára kellett volna állítani a hasznos terheket. 

Az összességében hetedik alkalommal elstartoló Hyperbola-1 négy darab szilárd hajtóanyagú fokozata közül az első három gond nélkül végre is hajtotta feladatát, a negyedik azonban eddig ismeretlen okból meghibásodott.
A 2019 júliusa óta üzemben lévő rakétára nem a túlzottan gyakori indítás jellemző: eddigi 5 éve során átlagosan évente 1-2 alkalommal hajtott végre küldetést, a 7 repüléséből eddig 4 végződött kudarccal, tehát nem mondható egy rendkívül sikeres konstrukciónak. Az i-Space a háttérben már javában teszteli második generációs, újrahasználható hordozóját, mely egyelőre a Hyperbola-2Y néven ismert, és tavaly év végén két sikeres tesztugrást is teljesítettek a prototípussal, így a most üzemben lévő Hyperbola-1 nem biztos, hogy még hosszú pályafutás elé néz. 

Fotó: i-Space

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye