Négytagú személyzet kezdte meg tesztküldetését a „földi Marson”

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

A NASA CHAPEA nevű programja három, egyenként egy éves tesztküldetést foglal magába.

Június 25-én megkezdődött a CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) programjának első üteme a Mars Dune Alpha Habitat nevű, 3D nyomtatással készült lakóegységben, ahol valós marsi körülményeket szimulálnak, és ahol többtagú személyzetek töltenek majd egy-egy évet. A 3D nyomtatás oka szintén nem véletlen: a holdi, majd a marsi bázisok egységei a gyártási költségek és folyamatok könnyítése érdekében hasonló eljárással fognak készülni.
A program fő célja a későbbi, tényleges marsi emberes jelenlétre való felkészülés és a jelentkezők életkörülményeiről, fizikai, egészségügyi és viselkedésbeli változásaikról való minél több adat begyűjtése. A Johnson Űrközpontban kialakított kb. 158 m²-es lakóegység egy teljesen elszigetelt építmény, ahol a személyzet még űrsétákat is végrehajt majd „hétköznapi” tevékenységeik mellett, hogy minél szélesebb körben szolgáltassanak adatokat a felméréshez. A lakóhelyben létrehoztak konyhát, egészségügyi, rekreációs, fitnesz és közösségi helyiségeket, illetve a személyzet elkülönített helyen tud majd növénytermesztéssel és egyéb technikai tevékenységekkel foglalatoskodni. Természetesen mind a négy fő számára külön magánrészleget is kialakítottak. 

A személyzetnek különböző kommunikációs, növénytermesztési, élelmiszer-előállítási és fogyasztási, higiéniai, karbantartási, tudományos feladatokat kell majd ellátnia, amit a teljesen elzárt és limitált körülmények tesznek majd nehezebbé, illetve a még élethűbb körülmények létrehozásához még a Föld-Mars távolságból adódó rádiókommunikáció eltolódását is alkalmazzák. A most kezdődött Analog mission-1 nagyjából egy évig tart majd, ezt követi 2025-ben az Analog mission-2, majd 2026-ban az Analog mission-3.

A négytagú tesztszemélyzet tagjai:

  • Kelly Hasten – parancsnok
  • Nathan Jones – egészségügyi tiszt
  • Ross Brockwell – repülőmérnök
  • Anka Solario – tudományos tiszt
Balról jobbra: Anka Solario, Nathan Jones, Kelly Haston és Ross Brockwell. Forrás: NASA
A Mars Dune Alpha Habitat egyik helyisége. Fotó: NASA
A beköltözésről készült videó
Dark mode powered by Night Eye