Négytagú személyzet kezdte meg tesztküldetését a „földi Marson”

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A NASA CHAPEA nevű programja három, egyenként egy éves tesztküldetést foglal magába.

Június 25-én megkezdődött a CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) programjának első üteme a Mars Dune Alpha Habitat nevű, 3D nyomtatással készült lakóegységben, ahol valós marsi körülményeket szimulálnak, és ahol többtagú személyzetek töltenek majd egy-egy évet. A 3D nyomtatás oka szintén nem véletlen: a holdi, majd a marsi bázisok egységei a gyártási költségek és folyamatok könnyítése érdekében hasonló eljárással fognak készülni.
A program fő célja a későbbi, tényleges marsi emberes jelenlétre való felkészülés és a jelentkezők életkörülményeiről, fizikai, egészségügyi és viselkedésbeli változásaikról való minél több adat begyűjtése. A Johnson Űrközpontban kialakított kb. 158 m²-es lakóegység egy teljesen elszigetelt építmény, ahol a személyzet még űrsétákat is végrehajt majd „hétköznapi” tevékenységeik mellett, hogy minél szélesebb körben szolgáltassanak adatokat a felméréshez. A lakóhelyben létrehoztak konyhát, egészségügyi, rekreációs, fitnesz és közösségi helyiségeket, illetve a személyzet elkülönített helyen tud majd növénytermesztéssel és egyéb technikai tevékenységekkel foglalatoskodni. Természetesen mind a négy fő számára külön magánrészleget is kialakítottak. 

A személyzetnek különböző kommunikációs, növénytermesztési, élelmiszer-előállítási és fogyasztási, higiéniai, karbantartási, tudományos feladatokat kell majd ellátnia, amit a teljesen elzárt és limitált körülmények tesznek majd nehezebbé, illetve a még élethűbb körülmények létrehozásához még a Föld-Mars távolságból adódó rádiókommunikáció eltolódását is alkalmazzák. A most kezdődött Analog mission-1 nagyjából egy évig tart majd, ezt követi 2025-ben az Analog mission-2, majd 2026-ban az Analog mission-3.

A négytagú tesztszemélyzet tagjai:

  • Kelly Hasten – parancsnok
  • Nathan Jones – egészségügyi tiszt
  • Ross Brockwell – repülőmérnök
  • Anka Solario – tudományos tiszt
Balról jobbra: Anka Solario, Nathan Jones, Kelly Haston és Ross Brockwell. Forrás: NASA
A Mars Dune Alpha Habitat egyik helyisége. Fotó: NASA
A beköltözésről készült videó
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye