Néhány hír és érdekesség a Perseverance-ről és az Ingenuity-ről

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Tegnap kiderült, mikor repülhet először az Ingenuity drónhelikopter, de a Perseverance-ről is érkeztek érdekességek.

A NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) mérnökei tegnap jelentették be, hogy egy hónap vizsgálat és feltérképezés után megvan az a megfelelő hely, ahol először emelkedhet fel az Ingenuity, ami történelmi pillanat is lesz egyben: első alkalommal fog propelleres drón jármű egy másik égitesten felszállni és irányítottan repülni. A kis helikopter (melyről bővebben itt olvashattok) felszállását az első hónapban tervezték végrehajtani a szakemberek, erre végül egy kicsit később kerül sor. További információkat március 23-án hoznak nyilvánosságra, melynek során várhatóan a pontos repülési paraméterekre (magasság, időtartam) is fény derülhet.

Előtérben az Ingenuity drónhelikopter, háttérben a Perseverance marsjáró

Forrás: NASA JPL

Első alkalommal lehetünk fültanúi annak, hogy milyen hangjai is vannak egy „marsjárásnak”: a Perseverance haladás közben készített felvételt, de természetesn a Mars hangjait is rögzítette. A több mint 16 perces hanganyagot közzé is tette a NASA.

Egy másik érdekes felvételt is nyilvánosságra hozott az űrhivatal: bár nem tervezték, de sikerült megörökíteni egy ún. porördögöt, mely épp akkor haladt el a marsjáró egyik kamerájának látómezejében, amikor a robotkart vizsgálták a mérnökök. Az erről készült pár képkockából összefűzött sorozatot itt találjátok.

A Perseverance és az Ingenuity éppen egy hónappal ezelőtt, február 18-án szállt le sikeresen a Vörös Bolygón, és azóta a rendszerek és kutatási eszközök ellenőrzése és munkára való felkészítése zajlott.

Dark mode powered by Night Eye