Néhány hír és érdekesség a Perseverance-ről és az Ingenuity-ről

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Tegnap kiderült, mikor repülhet először az Ingenuity drónhelikopter, de a Perseverance-ről is érkeztek érdekességek.

A NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) mérnökei tegnap jelentették be, hogy egy hónap vizsgálat és feltérképezés után megvan az a megfelelő hely, ahol először emelkedhet fel az Ingenuity, ami történelmi pillanat is lesz egyben: első alkalommal fog propelleres drón jármű egy másik égitesten felszállni és irányítottan repülni. A kis helikopter (melyről bővebben itt olvashattok) felszállását az első hónapban tervezték végrehajtani a szakemberek, erre végül egy kicsit később kerül sor. További információkat március 23-án hoznak nyilvánosságra, melynek során várhatóan a pontos repülési paraméterekre (magasság, időtartam) is fény derülhet.

Előtérben az Ingenuity drónhelikopter, háttérben a Perseverance marsjáró

Forrás: NASA JPL

Első alkalommal lehetünk fültanúi annak, hogy milyen hangjai is vannak egy „marsjárásnak”: a Perseverance haladás közben készített felvételt, de természetesn a Mars hangjait is rögzítette. A több mint 16 perces hanganyagot közzé is tette a NASA.

Egy másik érdekes felvételt is nyilvánosságra hozott az űrhivatal: bár nem tervezték, de sikerült megörökíteni egy ún. porördögöt, mely épp akkor haladt el a marsjáró egyik kamerájának látómezejében, amikor a robotkart vizsgálták a mérnökök. Az erről készült pár képkockából összefűzött sorozatot itt találjátok.

A Perseverance és az Ingenuity éppen egy hónappal ezelőtt, február 18-án szállt le sikeresen a Vörös Bolygón, és azóta a rendszerek és kutatási eszközök ellenőrzése és munkára való felkészítése zajlott.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye