Néhány napos biztonsági leállás után újra üzemel a NASA TESS űrtávcsöve

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Október 10-én biztonsági üzemmódba helyezte magát a NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrtávcső. Ennek kiváltó oka a fedélzeti számítógép váratlan újraindulása volt, de szerencsére a négy éves eszköz megfelelő pályán maradt. Három napos ellenőrzési és konfigurálási munka után ismét sikerült üzembe állítani a TESS-t, és múlt pénteken visszatérhetett a tudományos megfigyelésekhez. A leállás során gyűjtött adatokat is sikerült a földi irányítócsapatnak megmentenie és továbbítania, így gyakorlatilag veszteség nélkül sikerült átvészelni a pár napos leállást.

Az amerikai űrhivatal Explorer-programjának keretében 2018-ban felbocsátott űrtávcsöve exobolygó-kutatást végez, és két éves fő tevékenységi ideje alatt kb. 1250 objektum felfedezését tűzték ki célul, melyek mind egy-egy csillag körül keringenek. 2022. október 16-ig összesen 5931 potenciális exobolygót fedezett fel az űreszköz, melyek közül 266-ot jóvá is hagytak a szakemberek. A küldetés elsődleges célja a Földhöz legközelebb található, legfényesebb csillagok és azok körül keringő kisebb, akár lakható kőzetbolygók megfigyelése volt, illetve a TESS előzetes adatgyűjtést is végrehajtott a későbbi, James Webb űrtávcsővel végrehajtandó kutatásokhoz. Neki köszönhetően sikerült olyan bolygókat is felfedezni egy fényes csillag körül, amiket a Kepler űrtávcső nem tudott érzékelni. Nagylátószögű kameráival az égbolt 85%-át is képes megfigyelni, a felvételek alapján pedig a bolygók tömegét, méretét és sűrűségét is tanulmányozhatják a szakemberek.

Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye